fredag 17 april 2015

You Dropped a Bomb on Me

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/d9/You_Dropped_a_Bomb_on_Me.jpg

#Discofredag bjuder denna gång på högexplosiv tunggungsfunk av ädlaste märke. The Gap Band!
De startade med fötterna stadigt rotade i funken men lyckades inte riktigt att väcka uppmärksamhet. Deras två första album sålde inget vidare men lyckades ändå ge dem ett skivkontrakt med ett av de större bolagen. Mercury.
Bandet bestod av inte mindre än 12 personer och så kunde det ju inte fortsätta. Man sparkade helt enkelt de flesta och tog nya tag. Nu börjar man att hitta sin stil och släpper hits som "I Don't Believe You Want to Get Up and Dance (Oops!)" och "Steppin' (Out)".
Det är en skön blandning av talkörer och stökiga synthljud.

Dagens låt hittar man på deras fjärde album på Mercury. Gap Band IV. Året är 1982 och om man skall vara ärlig (och det tycker jag att man skall vara) så är discon vid den här tiden fullständigt död. Nyheten har dock inte nått ända till avlägsna delar av världen som Sverige vilket vi skall vara djupt tacksamma över. Så på svenska discotek kunde man svänga runt i banlonpolon och gabardinbrallorna till You Dropped a Bomb on Me om musiken rattades av en DJ med kvalitetskänsla.

We were in motion, felt like an ocean
You were the girl for me
You were the first explosion, turned out to be corrosion
You were the first for me 
But you turned me out, baby

Mest utmärkande för låten är det distinkta synthljud som låter som en fallande bomb. Värt att notera att den efter 11 september hamnade på listan över låtar som inte fick spelas på radion på grund av att den märktes som "lyrically questionable".

Texten är en sak för sig "You were the first explosion, turned out to be corrosion" är poesi på en nivå som snarast för tankarna till Tranströmmer. Kärnfullt och precist på ett närmast skrämmande sätt.

Tempot är högt! sången är underbar och liksom svävande och trånande medan kören liksom ändå håller oss stabilt förankrade. Synthslingan driver och pumpar så svetten pärlar sig. Kroppen kräver att få dansa! Det blir helt enkelt inte bättre än så här!

Nu kör vi! Det är fredag. Det är #discofredag!!

Inga kommentarer: