fredag 13 april 2018

One Night In Heaven

AttributionNo Derivative Works Some rights reserved by iShot71

Vissa låtar går det inte att komma runt. De har för evigt bränt sig in i hjärnbarken på miljoner av människor och en takt räcker för att ett leende skall spricka upp från öra till öra.
Dagens låt är en sådan.

Nu kan man kanske ställa sig frågan vad en låt från 1993 gör på #discofredags blogg. Men se det skall jag berätta. Två anledningar. Dels osar M People disco så det rinner svett nerför väggarna ungefär som det gjorde på lundadiskoteket Roxy på en amerikansk fotbollsfest 1990. Dels har vi nu betat av en så stor del av discohitsen från 1970-talet att det är dags att bredda urvalet.

So sad when we are fighting, too much tension too much hate
Sometimes I need reminding, before it gets too late
Just one moment in my day
Take me up to a place so far AWAY in your heavenly space

Vi förflyttar oss nu till det tidiga 1990-talet och till vad som då var den absolut hetaste musikstaden i världen. Manchester. I centrum för allt som har med musik och Manchester att göra under den här tiden hittar vi det legendariska diskoteket The Hacienda. Egentligen borde klubben ha gått i konkurs många gånger om men med finansiellt stöd från gruppen New Order och skivbolaget Factory Records så lyckades de överleva fram till 1997.

I slutet av 1980-talet växer här fram en musik där gitarrpop möter dansmusik. Fast ärligt talat så handlade det nog mest om knark om man skall vara ärlig. Men det är även epicentrum för ravekulturen och Acidhousevågen som sköljer över England. Man har till och med kallat perioden 1988-1989 för "the second summer of love". Varje tonåring med koll hade som högsta dröm att få käka ecstasy och dansa hela natten på en rågåker. Precis som Elin i Fucking Åmål han jag dock upptäcka att det stod på Vecko Revyns utelista innan jag fick chansen (tack och lov).

Acidhouse lät förresten så hemskt enformigt att det säkerligen krävdes knark för att orka lyssna på en hel låt.

Det är på Hacienda vi hittar Mike Pickering. Han arbetar som DJ på Hacienda. Han har en idé om ett band och hittar snabbt lekkamrater i Paul Heard och Heather Small. Succén var ju given. Med sitt andra album blir de verkligen stora. Det är även där vi hittar dagens låt. Videon är inspelad i Barcelona och för mig var den startskottet för vad som kommer att vara en livslång kärlek till Barcelona där videon till låten spelades in. Man såg ju hur underbart och glädjefullt det måste vara att vara på denna vackra plats. Jag kan intyga att det alltid är precis så som i videon när jag är i Barcelona.

Detta är pur glädje och solsken. Glad discofredag på er. Nu dansar vi!




Inga kommentarer: