fredag 25 november 2016

He's The Greatest Dancer

Attribution Some rights reserved by Chris_Parfitt

Tänk att det tog mig så lång tid att upptäcka att jag ännu inte hade haft med en enda låt av Sister Sledge. Det får vi ju ta och rätta till å det snaraste.

Dessutom extremt passande såhär när första advent knackar på dörren. Sledge betyder ju som bekant släde.

Att välja låt är inte lätt. Där är ju så många goda discoexempel. Men att välja en låt från deras tredje album We are family är ju en självklarhet.

Om man faktiskt lyssnar ordentligt (och kan sin disco) så kan man bara genom att lyssna på elgitarren och basen snabbt konstatera att det med självklarhet är Nile Rodgers och Bernard Edwards som är inblandade.

Vi pratar alltså om männen bakom Chic. Eller ja det stannar ju inte där. Le Freak var ju bara början.
Bara listan som Nile Rodgers sedan går vidare att arbeta med berättar ju att vi här pratar om en av de senaste 40 årens mest inflytelserika musiker och producenter.

Artister som t.ex. Diana Ross, Sheena Easton, David Bowie, Bryan Ferry, Duran Duran, Madonna, INXS, Britney Spears, Spoons, och på senare tid, Daft Punk, Pharrell Williams, Avicii, Disclosure, Sam Smith, Pitbull, Lady Gaga, Kylie Minogue, Nervo, Laura Mvula, Sigala, Keith Urban and Christina Aguilera.

Men 1979 jobbar de med Sister Sledge. Skivan de knåpar ihop innehåller förutom dagens låt även We are Family, Lost in music och Thinking of you.

En kul sak är att tjejerna i Sister Sledge aldrig någonsin hade satt sin fot på ett disco när de spelade in kanske världens bästa discoalbum. Man får förutsätta att de efter att skivan släpptes fick besöka desto fler.

Tjejerna hade dessutom en del tunga invändningar mot texten. De var inte pigga på att sjunga "My crème de la crème please take me home". De menade att de skulle framstå som lösaktiga.

The champion of dance, his moves would put you in a trance 
And he never leaves the disco alone 
Arrogance but not conceit as a man he is complete 
My creme de la creme, please take me home 

He wears the finest clothes, the best designers, heaven knows 
Ooo, from his head down to his toes 
Halston, Gucci, Fiorucci, he looks like a still 
That man is dressed to kill

De var ju självklart allt annat än det. De hade (som så ofta inom disco och soul) sin musikaliska skolning från kyrkan och var "fina flickor" som möjligen varit på någon te-dans en torsdag. Nile Rodgers och Bernard Edwards stod dock på sig och resultatet känns helt rätt.

Något måste också nämnas om breaket 3:42 in i låten.

Trummor. Stråkar. Och en liten liten synth (eller om det är en trumpet)

Helt enkelt genialiskt! Kanske det mest minimalistiska break som förekommit på en discoskiva. Själv väljer jag att loopa det om och om igen och bara njuta.

Det är första #discofredagen i advent. Glad helg på er vänner. Nu dansar vi!


fredag 18 november 2016

Sussudio

AttributionNo Derivative Works Some rights reserved by roberlan


Nä men är det där verkligen disco? Jo men visst! Lyssna på gitarren. Blåset! Synthen andas 1980-tals electro.
Att sedan Phil kanske inte riktigt är rakt av disco kan vi ju faktiskt förlåta. Han har ju ändå haft midjekort kavaj i Miami Vice. Dessutom finns han med som karaktär i TV-spelet Grand Theft Auto: Vice City Stories. 

Jag vet att jag dansat mig svettig till denna låt i en scoutstuga i Åhus 1986 och då mina vänner har man garanterat här på bloggen att göra.

Sussudio betyder ingenting tyvärr. Det var helt enkelt så att Phil improviserade fram det i studion. Sedan ägnade han timmar åt att försöka komma på vilket ord han skulle byta ut det mot men utan att lyckas. Till slut gav han helt enkelt upp och låten fick helt enkelt heta Sussudio.

Now I know that I'm too young 
My love has just begun 
Sussudio oh oh 
Ooh give me a chance, give me a sign 
I'll show her anytime 
Sussudio oh oh

Låten handlar om en skolpojkes förälskelse i en tjej på hans skola. Inte konstigt att den 1986 femtonåriga pojken kände att låten träffade rakt in i hjärtat.

Musikvideon är för övrigt inspelad på en pub som ägdes (ägs?) av Richard Branson.

Vill man hitta en länk tillbaka till 1970-talets disco så får man gräva lite djupare. Vad man då upptäcker är att arrangemanget till Sussudio är skapat av någon som går under den något mystiska titteln Tom Tom 84. Bakom detta hemlighetsfulla  namn döljer sig Thomas Washington ett multimusikalisk geni som låg bakom Earth Wind & Fire blåset. Han lär trots sin anonymitet ha haft ett gigantiskt inflytande på musiksoundet under 1970 & 80-talet. Lite mer disco än du trodde va?

Ja vi bockar och bugar. Drar på oss våra vita loafers. Knäpper den midjekorta kavajen och dansar ut i fredagen till tonerna av Sussudio.
Det är äntligen #discofredag


fredag 11 november 2016

Love is the Message

AttributionNo Derivative Works Some rights reserved by The Aurora Hunter

Kärleken övervinner allt säger man ju så där lite slängigt. Men nog kan det kännas svårt att tro denna vecka där hatet verkar triumfera.
Trump vinner presidentvalet efter en otroligt smutsig kampanj fylld av hat och fula påhopp. Rapporterna strömmar in om hur Trumps anhängare nu ger sig på minoriteter och immigranter och anser sig ha rätten att dra hijaben av muslimska flickor.

När hatet visar sitt fula tryne så är det viktigt att fundera på hur vi effektivast arbetar för att minska hatet. Svaret MÅSTE vara mer kärlek. För precis som mörkret bara kan bekämpas med ljus så måste ondskan bekämpas med kärlek.

Love is the message 
Love, love is, love is the  
Woo-hoo, doo doo doo ooh

Disco har alltid handlat om just det. Om kärlek, gemenskap och glädje. Diskoteket är platsen där alla får vara med och dansa. Diskoteket var platsen där de galna och tokiga fick dansa med transorna och bögarna. Där allt var tillåtet och vardagens regler och rasism fick ge vika för värme, gemenskap och glädje.

Dagens anthem handlar just om det. Love is the message.

Så gå ut i fredagen och sprid kärlek och glädje för precis som Gandhi sa

“Be the change that you wish to see in the world”

När vi nu ser hat, missunnsamhet och ilska flöda över i USA så är det viktigt att komma ihåg att USA alltid är för mycket. Extra allt. Plusmeny. Glöm då inte att USA och Philadelfia har skänkt världen fantastiska ting så som USA:s självständighetsförklaring där man redan 1776 slår fast alla människors lika värde men även MFSB och Three Degrees och deras fantastiska låt Love is the Message.

Glöm inte att älska! Det är äntligen fredag! Det är äntligen #Discofredag!