fredag 9 februari 2018

Heartache

AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by Leo Reynolds

Kalla kriget rasade (om man nu kan säga att det gjorde det) från andra världskrigets slut till omkring 1990. Det var en giganternas kamp mellan USA och Sovjetunionen. Det var ett dominerande tema även kulturellt. Vad hade James Bond varit utan fiender som Xenia Onatopp och Rosa Klebb eller General Orlov.
Men få saker var lika upprört och vilt diskuterat under 1980-talet som kampen mellan Coca Cola och Pepsi. Även känt som "the Cola Wars".

Vid blindtester visade det sig nämligen att Pepsi uppfattades som godare än Coca Cola. Hur det nu är med det här kan ni se till att diskutera vid lämpligt tillfälle.

En sak är dock säker. Coca Cola har aldrig haft några hits på listorna. Men det har Pepsi. Detta leder oss osökt in på dagens låt.

Pepsi & Shirlie började sin karriär som bakgrundssångerskor till Wham! De är de där två tjejerna som är med i början av Club Tropicana (som gästbloggare Jens Kleiman har skrivit om tidigare).

Fools game 
It's a shame shame 
It's a heartache and I feel the pain. 
You'll find it hard leaving me

De hade dock alldeles för mycket talang för att stå i bakgrunden. Ja och så var det väl en bidragande orsak att Wham! splittrades såklart.
Det var dags att kliva fram och ta scenen i besittning. Den 5 januari 1987 släpper de sin första singel nämligen Heartache. Låten var en kanonhit. Tvåa i UK. Tvåa i USA. Tvåa i Sverige. Sedan blev det väl inte så mycket mer om man skall vara ärlig.

Shirlie har dock även fortsatt haft goda kontakter i musikvärlden. Hon gick nämligen och gifte sig med Martin Kemp. Bassist i Spandau Ballet.

Genom åren höll de även fortsatt kontakten med varandra och med George Michael.

Låten är ett stycke härlig 80-tals disco. Speciellt tycker jag att man kan uppskatta de där härliga synth pling grejorna som liksom smyckar ut låten lite extra i refrängen. Jag kan tycka att det är något som fattas i dagens hits.

Värt att notera är att Pepsi har en randig tröja i videon. Det skulle alla tjejer ha på 80-talet. Det hade de även i videon till Club Tropicana (och det har Mel eller Kim i deras superhit Respectable)

Skruva upp volymen rejält så dansar vi!
Det är äntligen #Discofredag



fredag 2 februari 2018

Born to Be Alive


AttributionNoncommercialNo Derivative Works Some rights reserved by marinaomi

Upp som en sol och ner som en pannkaka. Patrick Hernandez må vara från Frankrike men låten är en av de stora internationella discohitsen.
Patrick växer upp under 1960-talet och är musikintresserad.  Turnerar runt i sydfrankrike och uppträder på olika danspalats med olika orkestrar. Under 70-talet backar han olika lokala storheter för att 1978 råka träffa producenten Jean Vanloo. Det skrivs kontrakt och en skiva spelas in.

Ett år senare är skivan klar. Första singeln är dagens låt "Born to be alive". Den rusar upp till förstaplatsen i Frankrike i början av April och håller förstaplatsen ända fram till Juli. Då har den även släppts i USA och rusar även där upp på listorna. Etta på danslistan och når som bäst upp till plats 16 på Billboard. Låten är en internationell megahit och får ihop 52 guld och platinaskivor världen runt.

Kul är att man först kategoriserade låten som hårdrock i USA. Lyssnar man noga så kan man förstå det.

It's good to be alive, to be alive, to be alive 
It's good to be alive, to be alive, to be alive 
It's good to be alive

Det var dags för världsturné och man passade på att ha audition för att rekrytera dansare när man är i New York. En av de som dyker upp på audition fär för övrigt en ung Madonna. Hon får inte jobbet. Hon hade för stor potential. Hon får i stället följa med producenten till Paris för att bli discostjärna i eget namn. Det blir aldrig något. Men hon dyker ju upp några år senare...

Patrick lyckades aldrig följa upp sin megahit. Det blev en hit men sedan var det slut.

Han drar sig tillbaka och köper sig ett hus i Dordogne för alla miljonerna han dragit in. Enligt Patrick lever han fortfarande gott på låten som drar in mellan 1000 och 1500 euro om dagen till honom. Det borde ju räcka till en och annan finare flaska vin från de lokala distriktet Bergerac.

Där ser man. Då
gör det kanske inte så mycket att det bara blev en hit.
Bra är det i alla fall.

Nu håller vi #discofredag