fredag 21 oktober 2016

Soul Makossa


https://i.ytimg.com/vi/aWK_Josc0Og/hqdefault.jpg

It began in Africa!
Mänsklighetens vagga står att finna i södra Afrika. Discon vagga däremot kan mycket väl sägas höra hemma i Västafrika. Närmare bestämt i Kamerun där den allt igenom geniale saxofonisten Manu Dibango spelar in låten Soul Makossa år 1971.

1971 kan sägas vara det år då mänskligheten står på sin absoluta höjdpunkt. Det är året då de mystiska Philemon Arthur and the Dungs spelar in sin berömda låt Naturen. Låten innehåller det klassiska citatet: idag är det den 13 mars och eh vi har just skivit en ny låt, det tog tre minuter håll er i häcken och ta emot!

18-årige Stellan Bengtsson blir singelvärldsmästare i bordtennis i japanska Nagoya

Norge påbörjar oljeutvinning i Nordsjön.

Efter att ha kört omkring på månen med en eldriven jeep och tagit prover landar de amerikanska astronauterna Scott, Warden och Inwin lyckligt med Apollo 15 nära Hawaii. De lär på eftermiddagen ha surfat och på kvällen ha firat på pizzeria Lahaina Pizza Company i Maui. Om de valde en capricciosa eller Hawaii förtäljer inte historien.

Anders Erenius föds.

Det första bildtelefonsamtalet över Atlanten via satellit ingår i invigningsceremonin av den nordiska markstationen i Tanum i Bohuslän.

Olle Hellboms filmatisering av Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga har premiär.

Discjokeyn David Mancuso hittar skivan hittar skivan Soul Makossa i en obskyr skivaffär i Brooklyn som annars mest säljer västindisk musik. Han spelar den och ryktet om skivan sprider sig. De få kopior som finns i New York säljer slut på nolltid. Eftersom den inte går att få tag på så spelar 23 olika band in sin egen version och ger ut den så fort det bara går. Vid en tidpunkt ligger nio (9) olika coverversioner av låten på Bilboard hot 100.

Låten är kanske mest känd eftersom Michael Jackson snodde refrängen och la in den i sin megahit wanna be starting something. "ma-mako, ma-ma-sa, mako-mako ssa,"

Tunga debo ombo e tunga nailso makosa 
Anaamoona sisi aooo yasal makosa 
Amona yeayea amona yeayea coma saou makossa 
Tunga tunga umbo te tunga nesa makossa 
Nikaso Mama ko mama sa maka makossa 
Mama ko mama sa maka makossa 
Mama ko mama sa maka makossa 
Mama ko mama sa maka makossa

Att låten egentligen är en B-sida på en singel som spelades in för att hylla Kameruns landslag i fotboll efter att de hade gjort bra ifrån sig i afrikanska cupen (kvartsfinal) känns helt bisarrt. Den egentliga hiten hette "Hymne De La 8e Coupe D'Afrique Des Nations"Den är ett stycke hederlig marschmusik. Hur de tänkte när de sedan la Soul Makossa på B-sidan får gärna någon förklara. Det måste helt enkelt ha med kvantmekanik att göra.

Det är fredag mina vänner! Vi är så tacksamma över att Manu Dibango spelade in Soul Makossa för att fylla den där singelbaksidan med ett stycke musik som på underliga vägar förändrade världen och gjorde den både snyggare och lite bättre. Tack Manu!!! Nu håller vi #DiscofredagInga kommentarer: