fredag 11 augusti 2017

Boogie wonderland

AttributionShare Alike Some rights reserved by nworbleahcim

Äntligen!
Väntan har varit lång. Lång som ett ösregn. Ösregn verkar ha varit melodin även för den svenska sommaren detta år. Tur då att man kan lyssna på musik som gör att man blir på gott humör och kan känna sig lite solig inombords. Man kan liksom flytta si i sinnet till ett drömmarnas rike fullt av paljetter och färgglada lampor. Till sitt egna "Boogie Wonderland"

Bandet är ju självklart det alldeles fantastiska Earth, Wind & Fire. Det blir inte mer guld, paljetter och fullständigt galna scenkostymer än så. De har sin alldeles unika extravaganta stil. Klart inspirerad av det gamla Egyptens formspråk. Designern bakom dessa fantastiska kläder var Bill Whitten. Att vi här snackar geni bevisas inte minst genom att han även är upphovsmannen bakom Michael Jacksons vita handske. Jag menar bara en sådan sak.

I find romance when I start to dance in Boogie Wonderland 
I find romance when I start to dance in Boogie Wonderland 
All the love in the world can't be gone 
All the need to be loved can't be wrong 
All the records are playing and my heart keeps saying 
"Boogie wonderland, wonderland"

Men även om Earth Wind & Fire är mycket mer än musik så är det ändå musikaliskt som de har haft det största inflytandet.
Historien tar sin början med att Maurice White föds i Memphis den 19:e december 1941. Han är inte bara bandets sångare utan även den som startar bandet. Han är även den som styr och ställer. Han är som en gamla tiders bandledare helt enkelt. Helt i stil med en Duke Ellington eller Benny Goodman.

Han börjar sin musikaliska karriär som trummis i Ramsey Lewis trio. Känd för den otroligt funkiga jazzlåten wade in the water (en personig favorit) med Maurice på trummor. Men det är när sextiotalet övergår i sjuttiotal som Maurice skapar det som skall bli Earth Wind & Fire. Efter en lite skakig start bygger de sakta upp en stor skara fans. inte minst med sin shower som blir allt mer spektakulära för att i slutet av sjuttiotalet innehålla pyroteknik, magi, laser, pyramider och massor av guld.

Sommaren 1979 släpper de på toppen av sin karriär dagens låt. Boogie Wonderland. Egentligen var låten skriven för gruppen the Emotions som bestod av kusiner till Maurice White. Men den version som till slut gavs ut är ett samarbete dem emellan. På singeln står det Earth, Wind & Fire and the Emotions.

Det blir en enorm hit och en låt som bara personifierar vad som är disco. Det är tight. Det är blås. Det är stråkar och det är The Emotions som körar så att man tror att änglarna har landat. Det är fantastiskt bra och det är äntligen discofredag igen.







Inga kommentarer: