fredag 1 december 2017

Stayin' Alive

AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by Sheba_Also 41,000 photos incl non public


Den 13 december 1977 släpps den kanske mest ikoniska discolåten av dem alla. Stayin' Alive med Bee Gees.
Det tog några veckor för den att klättra ända upp till förstaplatsen på Billboard hot 100. Men första veckan i februari intogs förstaplatsen. För att sedan hålla den platsen under fyra veckor.
Detta är starten för en mycket trevlig period för Bee Gees. De får sex listettor på raken vilket endast the Beatles hade lyckats med tidigare. Detta skulle de och Beatles vara ensamma om fram tills Whitney Houston blåste förbi dem med sju listettor på raken.

Låten är hämtad från soundtracket till filmen Saturday Night Fever och spelas under öppningsscenen där vi får möta Tony Manero spatserande längs en trottoar i Brooklyn.
Med en färgburk i handen och en hållning som enbart kan uppnås i högklackat glider han fram och flirtar med de kvinnor han möter. Kläderna gör som bekant mannen..  Vilken man han är. I byxor av märket Angels flight. Som smiter åt på de rätta ställena.Materialet är självklart polyester. Han har en kort läderjacka och självklart röda skor med hög klack.

Life goin' nowhere, somebody help me 
Somebody help me, yeah 
Life goin' nowhere, somebody help me, yeah 
I'm stayin' alive

Låten skrevs och spelades in i Frankrike (detta skedde av skattetekniska skäl). Man hade precis förlorat sin trummis som åkt hem eftersom han mamma tragiskt hade dött. Därför började man experimentera med trummaskiner  men blev inte nöjda med soundet. Någon trummis av den kvalité man letade efter lyckades man inte hitta i Frankrike. Vad göra? Man letade upp ett trumbeat från demoinspelningarna. Hittade en takt som svängde Tog fram saxen och tejpade ihop så att man fick en loop. Häpp så var trummorna fixade.

Man hittade på en låtsastrummis som skrevs in som trummis på låten. Den trummisen blev mycket eftersökt. Man hade aldrig hört maken till taktfast trummis tidigare.

John Travolta fick sitt stora genombrott i och med Saturday night fever. Men han har sällskap av både sin syster och sin mamma i filmen. Syrran säljer två pizza slices till honom i början av filmen och mamma är tanten som väntar på den där färgburken han har i handen.
Systerns filmkarriär har dock inte riktigt nått samma höjder som brossans. Men Ann Travolta har återkommande varit med i TV-serien General Hospital som startade redan 1963 och fortfarande rullar. Snart är de uppe i 14000 avsnitt! Bara en sån sak.
Mamma (som Tony lurade på den där färgburken) fick uppenbarligen nog av filmbranschen då hon aldrig har återvänt till vita duken.

På med de högklackade och åla in i polyestern så håller vi fredag!
#DiscofredagInga kommentarer: