fredag 20 mars 2015

Jump for my love

http://www.allbum.it/images/pointer-sisters-jump-1.jpg

Vissa låtar bara har den där energin som gör att man bara måste dansa. Idag bjuder #Discofredag på en sådan låt.
Pointer sisters må ha haft sin absoluta storhetstid på 1980-talet men historien tar sin början redan i slutet av 60-talet då systrarna började köra bakom storheter som Sylvester, Boz Scaggs och Elvin Bishop. Under en spelning blev de "upptäckta" och signade till Atlantic records. De spelar in sin första skiva med den uttalade ambitionen att inte vara "mainstream". Nej de hade en helt egen stil av Jazz och Be-bop. Följaktligen uteblev succén för deras singlar och något album blev det aldrig. De bytte skivbolag några gånger och musiken drog mer mot R&B men med spännande utflykter som countrylåten Fairytale som ledde till att de blev inbjudna till Nashville. De blev de första svarta kvinliga artisterna som uppträdde på the Grand Ole Opry. Låten belönades även med en Grammis för årets Countrysång. Om det är möjligt att komma längre bort från Be-Bop vet jag inte men nog uppvisar de en imponerande bredd...

1983 har de ännu en gång bytt skivbolag och ger ut albumet Break out. Detta album innehåller fyra låtar som lyckas klättra in på topp 10 i USA. Automatic, Neutron dance, I´m so exited (som egentligen låg på ett annat tidigare album men som mixades om och puttades in även på denna plattan) och såklart den otroligt dansvänliga Jump (for my love).

Your love burns inside, oh, it feels so rightCome to me if you want me tonight
Jump, jump in if you want to taste my kissesIn the night then, jump, jump, jump, jump


Det som är så otroligt bra med låten är de sköna syntarna en syntbas som bara driver och bubblar möter en syntstråke som liksom bara hetsar och retar.  Detta i kombination med systrarnas sång blir bara oemotståndligt. Tempot är högt. 140 BPM vilket är mer än vad som är brukligt. Dagens househits brukar konsekvent ligga på 128 BPM. Det gör att låten är svårmixad men även rätt så svårdansad. Det vanliga gunget funkar liksom inte. Man får ta i lite för att hänga med och inte tappa takten.
Kanske är det precis därför som låten har "staying power". Den är inte som de andra. Pointer sisters var originella och lite annorlunda.
Var nu inte blyg. Gör som Hugh Grant i Love Actualy. Vicka på rumpan och dansa ut i fredagen. Det är DISCOFREDAG!


 

Bonus

Inga kommentarer: