fredag 27 mars 2015

Keep on jumpin

http://lineout.thestranger.com/files/2008/06/musique-keeponjumpin.jpg


Musique var från början till slut egentligen ett studioprojekt. Producenten Patrick Adams är mannen som ligger bakom. Kanske ett namn som inte genast åstadkommer igenkännande nickar. Men vi talar här om en gigant. En man med en samling av 32 stycken guld och platinaskivor hemma på väggen. Om Patrick är okänd så är artisterna han jobbat med desto mer välkända.
Sister Sledge, Loleatta Holloway, Main Ingredient, Shannon, Inner Life, Leroy Burgess, The Spinners, Gladys Knight, Skipworth & Turner, Candi Staton, Eddie Kendricks, Herbie Mann, Narada Michael Walden och Rick James.

Men även rap, hip-hop/R&B and dance/club artister som Coolio, Cathy Dennis, Keith Sweat, Teddy Riley, Black Ivory, R. Kelly, Eric B & Rakim, Salt-N-Pepa.

Dagens låt "keep on jumpin" var andra singelsläppet. Första singeln hette "push, push in the bush" och skapade en del rabalder. Den förbjöds på massor av radiostationer eftersom den var alldeles för snuskig (om du inte är blyg så kan du lyssna på den här). Det gjorde ju mycket bra reklam för låten och den blev en massiv hit på discoteken. Sångerskorna var tre till antalet men en av dem är mer minnesvärd än de andra. Vi talar här om en av discons stora primadonnor nämligen självaste Jocelyn Brown. Hennes kanske största hit är den vidunderliga somebody elses guy som säkerligen kommer att få ett eget blogginlägg inom en snar framtid här på #discofredag. 

Roligt att notera är att keep on jumpin har varit en hit även 1994 då legendariska houseproducenten Todd Terry gjorde en uppdaterad version som gjorde dansgolven svettiga under kanske den bästa sommaren någonsin. 

Men visst är det ändå så att det är originalet som är bäst. Låten lär ha spelats in på bara fyra timmar. Enligt skrönan satt blåssektionen och fikade medan Patrick på rekordtid skrev ihop hela arragemanget. Levererade det och tryckte på record varpå man satte det i första tagningen. Det är blåset som driver låten och det har även samplats flitigt genom åren. Men kanske ännu intressantare är syntarna som verkligen låter märkligt. Men på något vidunderligt sätt så uppstår ändå någon märklig harmoni som genom sin blandning skapar en låt som fullständigt dryper av driv och sex. Man kan inte sitta still utan måste bara dansa. En perfekt låt för en perfekt fredag helt enkelt. En riktig #discofredag låt. 
På med danseskorna! Nu kör vi!


Inga kommentarer: