fredag 15 april 2016

D.I.S.C.O

Bild Anders Erenius

Goda nyheter! #Discofredag erfar att danstillståndet avskaffas.
Med lysande logik så betyder ett avskaffande av ett danstillstånd att det nu alltså självklart är tillåtet att dansa. Spontant eller inte. Om du skulle drabbas av en plötslig lust att dansa så är det nu fritt fram att göra det!

Jag känner att trycket över bröstet släpper. Att luften plötsligt är lättare att andas. Vill därför uppmana alla att fira detta ordentligt med några rejäla danser imorgon fredag!

För att göra det hela lättare så bjuder vi idag på en riktig klassiker i sammanhanget. D.I.S.C.O med den fantastiska gruppen Ottawan.
Vi har demonproducenterna Daniel Vangarde och Jean Kluger från Frankrike att tacka för att vi har fått lära känna fantastiska låtar som Hands up, Hello Rio och Top Secret. Ja och så deras megahit D.I.S.C.O.

Daniel och Jean har fler ess i sin lek. Grupper som The Gibson Brothers and Sheila B. Devotion har hittat sin form genom att varsamt ha kokats ihop i deras studio. 

Men även på fritiden skapade Daniel Vangarde musik, eller det blev i alla fall musik även efter en mazurka på sängkanten. Han är pappa till den otroligt fantastiska Thomas Bangalter. Ena halvan av gruppen Daft Punk.

Gruppen Otawan bestod av en kille (Patrick Jean Baptiste) och en tjej (Annette). Men de var nog egentligen bara ansikten om man skall vara ärlig. Om de ens sjöng på inspelningarna är höljt i dunkel. Patrick lämnade gruppen kort efter att de slagit igenom. Detta var knappast något problem då man snabbt slängde in en annan kille innan någon hunnit märka något.
Detta har dock inte hindrat Patrick Jean Baptiste från att fortsätta att turnera under namnet Ottawan. Han håller på än.

she is D, desirable 
she is I, irresistible 
she is S, super sexy 
she is C, such a cutie 
she is Ooooo 
D.i.s.c.o 
D.i.s.c.o 
D.i.s.c.o 
D.i.s.c.o 
she is disco 
she is disco 
she is disco

Låten är mycket speciell Det som gör den närmast unik är den framskjutna position man ger en tvärflöjt i låten. En sällan skådad storhet inom populärmusiken! Annars kan man väl säga att gitarriffet är sjukt funky och att de pålagda percussionfillen ger en härlig känsla av Karibien. Det är ingen slump. Patrick Jean Baptiste föddes på Guadeloupe.

Guadeloupe som är ett utomeuropeiskt departement (och alltså är en fullvärdig del av Frankrike) var under 1813 en del av Sverige(!!!!!) då Jean Baptiste Bernadotte fick ön som en personlig muta för att Sverige skulle alliera sig med Storbritannien mot Napoleon.

Svenska regeringen beslцtade att utrusta en expedition för att ta ön i besittning. Officeren Carl August Burchard Gyllengranat (från adelssläktet Gyllengranat) utsågs till expeditionens ledare och friherre Cederström utnämndes till generalguvernör. Innan expeditionen hunnit avsegla återlämnades dock ön till Frankrike och alla utnämningar återkallades.

Tänk om vi hade haft kvar en koloni i västindien! Tanken svindlar. Hade vi kanske sluppit proggen och istället haft ett 70-tal fyllt av Soca och reggae ?
Eller kanske rent av ett bubblande musikliv fyllt av disco. Istället fick vi träd gräs och stenar. SUCK!

Ja nu är vi av med danstillståndet i alla fall. Jag tänker fira det med galet uppsluppen spontandans imorgon. Discot börjar på mitt och Hannes rum kl 08.00.

Det är fredag #discofredag
 

1 kommentar:

Hannes Bengtsson sa...

Då har ännu en vecka gått och man ligger i sängen och funderar på vad som komma skall.
Jag gissar på ännu en discofierad klassiker, för mig veterligt gjorde aldrig Prince Roger Nelson någon discolåt. Annars hade det varit en passande artist.
Vad det än blir, även om det så är en Beatles-låt i Discotempo, så är det #Discofredag idag! Hela dagen!