fredag 1 juli 2016

Tonight

Bild: Anders Erenius

Efter att ha haft lite semester i form av studentfirande och diverse andra familjehögtider så är #Discofredag tillbaka med ny kraft.
Efter att ha konsulterat med #Discofredags musikaliska expertpanel (tack Jon!)så har vi vaskat fram ett guldkorn denna vecka. En diamant som allt för länge legat gömd och begravd långt ner i den av sediment täckta flodbädd som är tidens gång.

Det är dags att lyfta en bortglömd och länge illa sedd genre. Vi talar här självklart om det som i Sverige lite slarvigt kallas Italodisco. Namnet Italodisco myntades av det tyska skivbolaget ZYX Records som med sina samlingsalbum "Best of Italodisco". Även om en del av musiken faktiskt härstammade från Italien så är det ett ganska missvisande namn. Genrens kanske största kommersiella succé torde vara Modern Talking som är så sjukt tyska att man riskerar att sätta sin knödel i vrångstrupen.

Genren utmärker sig genom framförallt instrumenteringen. Detta är elektronisk musik. Synthen är det givna instrumentet. Denna kompletteras med en trummaskin och och vips så har man allt man behöver. Om man sedan känner för det så kan man ju krydda låten även med vokala inslag. Men det är alls inte nödvändigt. Exempel på framgångsrika instrumentala italoprojekt är till exempel Rofo's Theme med Rofo, Laserdance eller KOTO.

Men för att återvända till dagens stjärna Ken Laszlo eller som han egentligen heter Gianni Coraini. Är en italiensk musiker och sångare. Född redan 1954 men han blommar inte ut rent musikaliskt förrän i trettioårsåldern. 1984 ger han ut sin första singel. Den gigantiska hiten Hey Hey Guy. Videon är stilbildande och jag skulle tro att den helt har definierat hur Malmöbaserade Günther ser ut.

Ken är något av ett mysterium och håller privat en väldigt låg profil vilket gör att vi inte vet så mycket om honom.


Don't be so worry, baby 
Everything has gotta be great 
Why don't you try to know it 
You don't tell things to forget 
Or will I tell you  

Oh, oh…… 
We will see tonight 
We got the pleasure in the right way 
Oh, oh...... You and me, better now 

We're finally together 


Musikaliskt är han desto mer produktiv. Han ger ännu denna dag ut musik under en mängd olika pseudonymer. Som t. ex. Danny Keith, DJ NRG, Spencer, Ricky Maltese, Ric Fellini, Alvin, Rocky Custer, Francis Cooper, Franz Tornado, Jeff Driller, Jungle Bill, Gordon Jim, Remy Panther, Lucky Boy, Live Music Gang, Billy The Butcher, Malcolm J.Hill, Coo Coo, Coy Mc.Coy, Nick Kaye, Michael Dream, Mr.Beat, Dave Cole, Otello. För att bara nämna några.....

Dagens låt är en riktig pärla som i videon dessutom är en riktig specialare. Det är den svenska remixen. Det svenska skivbolaget Beat Box gjorde nämligen oftast så att de remixade sin egen version till maxisingeln.

Låt dig nu svepas med på denna tidsresa till en tid då kavajen var bredare över axlarna än den var lång.

Glad #Discofredag på er!


Inga kommentarer: