fredag 3 juni 2016

Summertime

Attribution Some rights reserved by chrishimself

När värmen slår till med en kraft som ingen orkar motstå så går tempot ner. Man blir lite coolare. Lite långsammare. Ambitionsnivån liksom dalar och tankeverksamheten kretsar mer kring glassar, iskalla drinkar och skugga än prestation och produktion.

Will Smith är ännu en produkt av den fantastiska musikstaden Philadelfia. Tillsammans med DJ Jazzy Jeff stod de för en yngre (lite barnsligare) Hip Hop som vågade vara "catchy" och kommersiell utan att skämmas det allra minsta. Glimten i ögat satt som en smäck och med låtar som "Parents Just Don't Understand", "Girls Ain't Nothing but Trouble" och "I Think I Can Beat Mike Tyson".


School is out and it's a sort of a buzz 
A back then I didn't really know what it was 
But now I see what have of this 
The way that people respond to summer madness


Men deras största hit är och förblir den episkt fantastiska Summertime. Grunden är en sampling av Kool& the Gang och deras "Summer madness" en låt som skulle kunna förtjäna ett eget blogginlägg.

Men om Kool & gang bara är coola (Koola?) så adderar Will och Jazzy Jeff det där extra som lyfter låten till att stå på egna ben och nå verkshöjd.

Talkörer. Smäktande och trånande körtjejer. Trummor och ja och så den där rappen som bara sammanfattar precis det som man önskade att livet skulle innehålla en varm sommardag.

Break to ya crib change your clothes once more 
Cause you're invited to a barbeque that's starting at 4 
Sitting with your friends cause y'all remincise 
About the days growing up and the first person you kiss

Videon är ett kapitel för sig. De sitter i varsin solstol. Troligtvis på ett släp eller möjligen på flaket till en Pick up truck. De har ett litet bord. Några mackor och en drink. Ja allt man behöver helt enkelt.

Genialt!

Precis så skall jag ta mig genom dagen denna discofredag. Lite coolare. Lite långsammare och med ett stort leende på läpparna. Det är Summertime!
Inga kommentarer: