fredag 27 maj 2016

Summer night city

AttributionNoncommercial Some rights reserved by Peter Forret

Det tog bara två år innan det var dags för ABBA att få kliva in på #discofredags scen.
Låtvalet är för mig självklart. Summer night city är kanske ABBA:s mest genomarbetade låt. Bara mixningen tog en hel vecka. Mest handlade det om att de faktiskt inte riktigt var nöjda med låten. Den finns inte med på någon av deras LP-skivor utan gavs ut enbart som singel.

Ett märkligt förfarande vid den här tiden. Då albumet var normen. Egentligen skulle den ha varit med på albumet Voulez-vous men hölls utanför eftersom de inte riktigt fått till det. Det krävdes helt enkelt ett varv till för att den skulle hitta sin slutgiltiga form.

För mig är låten fylld av den varma energi som ryms i en febrig svensk högsommarnatt. Het, pulserande och svettig.
Waiting for the sunrise, soul dancing in the dark 
Summer night city 
Walking in the moonlight, love-making in a park 
Summer night city

Pianot hamrar på i ett närmast housigt sätt. Stråkarna samsas med en synth som liksom väver en tät matta. I vissa partier kan man nästan ana en orientalisk ton i synthens slingor. Plötsligt är de borta och Agnetas och Fridas röster lyfts fram för att sedan sakta bygga upp låten igen mot ett nytt crescendo.
En riktig dansgolvsvältare helt enkelt.

Abba har varit extremt snåla med att låta andra artister sampla deras musik. Egentligen har de bara gett sin tillåtelse två gånger. Fugees fick använda en sampling från The Name of the game till låten Rumble in the Jungle.
Madonna fick efter att ha bett på sina bara knän tillåtelse att sampla Gimme! Gimme! Gimme!  till sin hit Hung up. Thats it! Snålisar.

Mina absoluta favoriter KLF blev stämda så det visslade om det när de samplade Dancing queen. Deras låt var hemsk men givetvis lyckades de vända all uppståndelse till egen favör. Efter att ha förlorat i domstol och blivit beordrade att förstöra skivorna så gjorde de det på uppseendeväckande sätt. Kombinationen av sex, brinnande skivor och ABBA garanterade uppmärksamhet i media.....

Idag är det fredag. Fredag och löning. #discofredag och löning. Sommaren närmar sig med stormsteg. Det är helt enkelt dags för Summer night city!


Inga kommentarer: