fredag 18 november 2016

Sussudio

AttributionNo Derivative Works Some rights reserved by roberlan


Nä men är det där verkligen disco? Jo men visst! Lyssna på gitarren. Blåset! Synthen andas 1980-tals electro.
Att sedan Phil kanske inte riktigt är rakt av disco kan vi ju faktiskt förlåta. Han har ju ändå haft midjekort kavaj i Miami Vice. Dessutom finns han med som karaktär i TV-spelet Grand Theft Auto: Vice City Stories. 

Jag vet att jag dansat mig svettig till denna låt i en scoutstuga i Åhus 1986 och då mina vänner har man garanterat här på bloggen att göra.

Sussudio betyder ingenting tyvärr. Det var helt enkelt så att Phil improviserade fram det i studion. Sedan ägnade han timmar åt att försöka komma på vilket ord han skulle byta ut det mot men utan att lyckas. Till slut gav han helt enkelt upp och låten fick helt enkelt heta Sussudio.

Now I know that I'm too young 
My love has just begun 
Sussudio oh oh 
Ooh give me a chance, give me a sign 
I'll show her anytime 
Sussudio oh oh

Låten handlar om en skolpojkes förälskelse i en tjej på hans skola. Inte konstigt att den 1986 femtonåriga pojken kände att låten träffade rakt in i hjärtat.

Musikvideon är för övrigt inspelad på en pub som ägdes (ägs?) av Richard Branson.

Vill man hitta en länk tillbaka till 1970-talets disco så får man gräva lite djupare. Vad man då upptäcker är att arrangemanget till Sussudio är skapat av någon som går under den något mystiska titteln Tom Tom 84. Bakom detta hemlighetsfulla  namn döljer sig Thomas Washington ett multimusikalisk geni som låg bakom Earth Wind & Fire blåset. Han lär trots sin anonymitet ha haft ett gigantiskt inflytande på musiksoundet under 1970 & 80-talet. Lite mer disco än du trodde va?

Ja vi bockar och bugar. Drar på oss våra vita loafers. Knäpper den midjekorta kavajen och dansar ut i fredagen till tonerna av Sussudio.
Det är äntligen #discofredag


Inga kommentarer: