fredag 17 februari 2017

I Wanna Do Something Freaky To You

AttributionNo Derivative Works Some rights reserved by Mick Sway

Efter att ha lämnat "walk over" till influensan och istället för på dansgolv tillbringat tiden i soffan så är det dags att åter börja varva upp. Klok som man blivit med åren så börjar man försiktigt, värdigt och coolt.

Därmed är manegen krattad för en av de riktigt coola funkkungarna. Leon Haywood! I slutet av 1970-talet ägnar han sig visserligen åt disco och har några hits. Men det är som funkartist han kommer att leva för evigt.

Dagens låt är en riktig pärla. Så bra att den bara var tvungen att plockas fram för att en ny generation skulle få lära känna den. Originalet spelas in 1975 och klättrar hela vägen upp till plats 15 på Billboard. Inte illa alls. Men vänta bara det blir ännu bättre...
Your love is like a mountain 
I'd love to slide down into your canyons (Slide down) 
In the valley of love (In the valley of love) 
I won't rest (I won't rest) 
Until I bring joy and happiness (Ah)

Återkomsten var giganten Dr. Dre's första singel på hans första soloalbum efter att han lämnat NWA.

Låten Nuthin' but a G Thang bygger helt på dagens låt. Ren stöld alltså. Nu lär ju inte Leon ha klagat. Han står med som upphovsman (även om de stavat hans efternamn fel på omslaget till "The Chronic". Men det kanske kan skyllas på lite väl mycket röka) och lär ju kunna leva gott på pengarna som formligen måste ha vällt in på kontot.  Låten når plats 2 på Billboard och räknas till en av de mest inflytelserika låtarna i historien. Punkt!

Leon har för övrigt även skrivit låten "she's a bad Mama jama" Men den lät han Carl Carlton spela in och Leon nöjde sig med att producera.
Från 1980-talet och framåt så är Leon framförallt producent. Han framlever sina dagar i soliga Californien och lämnade oss i april 2016 vid 74 års ålder.

Men han sitter säkert i en rosa lowrider och blickar ner på oss bakom ett par sköna solglasögon och ler när han ser att vi lite coolt svänger på höfterna till hans största hit!

Nu håller vi en cool #discofredag!!!Inga kommentarer: