fredag 3 februari 2017

Only the strong survive

AttributionNoncommercial Some rights reserved by MFS Photo 4

Ännu en kamplåt med en text som lyfter dig när det är tufft. Världen må slå dig ner i skorna. Oavsett om det är vem du älskar de hatar dig för eller om det är din hudfärg eller ditt kön. Den här låten ger dig kraft att kämpa vidare. För du är inte den som tänker gömma dig. Nej du tänker fortsätta kämpa och du tänker vinna. Du tänker överleva för du är stark och du är vacker precis som du är.

Originalet spelades in av Jerry Butler 1968. Jerry skrev låten tillsammans med Kenny Gamble och Leon Huff. Ja just det Gamble & Huff som var producentteamet som förgyllde 1970-talet med massor av hits på bolaget Philadelphia international. Det blev 15 guldsinglar och 22 guldalbum. Helt enkelt rätt så kompetenta gubbar.

Ja och så var det visst någon grabbjävel som hette Elvis som försökte sig på en version.

Men det är ändå denna version med den legendariske sångaren Billy Paul som är bäst eller i vart fall mest disco.

I see you sittin' there all alone 
Crying your eyes out 
While everything's going wrong 
You know there's gonna be 
A whole lot of trouble in your life 
Listen to me, get up off your knees 
'Cause only the strong survive

Billy började sin sångarkarriär redan vid elva års ålder. Han studerade musik och tränade upp sig till en skolad och kompetent sångare. Han byggde sig snabbt en karriär som artist på klubbar runt hela Amerika. Han fick chansen att dela scen med storheter som Dinah Washington, Nina Simone och Charlie Parker för att bara nämna några. Hela tiden är han ivrig att lära sig mer. När han i slutet av 1960-talet teamar med Gamble & Huff så är han en av de artister som är med och bygger det berömda Phillysoundet.

Billy Paul lämnade oss i april 2016 och även om de låtar som var de största kommersiella framgångarna var vackra men lättsmälta låtar så målade Billy tillsammans med Gamble & Huff med alla färger. Modet att följa upp en jättehit som Me & Mrs Jones med en låt som Am I black enough for you saknar motstycke. Det gjorde kanske att Billy Paul inte blev den stora crossover artist som han hade kunnat bli. Men det gjorde honom till en viktigare artist. En som kommer att ha satt avtryck.

Nu dansar vi vidare och kämpar oss igenom fredagen!
#Discofredag


Inga kommentarer: