fredag 19 januari 2018

Just the Two of Us

AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by Soul Portrait

Slab Fork West Virginia. Det är ungefär så långt från glitter och glamour man kan komma. En handfull hus vid appalachernas fot. Idag bor där cirka 200 själar. Ingen har gått på collage. Kolgruvan la ner 1983.

Här föds en av musikens stora. En av de där särlingarna som inte riktigt passar in. Det är liksom inte riktigt r&b. Det är inte heller renodlad singer songwriter. Det är en musiker som vägrar låsas in i genre. Det är dessutom alldeles fantastiskt bra.

Bill Withers är en av de stora. Eller låt mig omformulera det. Han har skrivit ett antal låtar som kan räknas till de verkliga klassikerna. Bill själv kan utan problem gå på stadens gator och torg utan att bli igenkänd. Vi pratar låtar som "Ain't No Sunshine" (ja den från filmen Notting Hill).  "Lean On Me" har legat etta på Billboard två gånger med två olika artister (Club Nouveau och Bill). Det har bara skett nio gånger genom historien. Ja och så var det Lovely Day och så dagens Just the Two of Us.

Att det skulle bli musik var inte självklart. Det enda som den unge Bill var säker på var att han inte ville jobba i gruvan som farfar, pappa och bröderna. Som så ofta i USA så är den givna utvägen armén. Eller i Bills fall Flottan. Som artonåring går han in i flottan och blir kvar där i nio år. Han spenderade dock inte sin tid till sjöss utan ägnade sina nio år åt flygplan som tekniker. Han har beskrivit det som en bra tid och ett bekvämt liv. Det fattades aldrig mat. Man fick äta sig mätt tre gånger varje dag. Det är under den här tiden som Bill börjar skriva sina sånger och sin musik.

I see the crystal raindrops fall 
And the beauty of it all 
Is when the sun comes shining through 
To make those rainbows in my mind 
When I think of you sometime 
And I wanna spend some time with you

Mellan 1970 och 1978 släpper han sju album. Sedan händer något. När han ringer skivbolaget så slutar de svara. Han beskriver det själv som att han blev utestängd från studion. Kanske var det för att han inte var tillräckligt "Disco" för de skivbolagsbossar som skulle förvalta Bills karriär. Mellan 1977 och 1985 är han ute i kylan. Under denna tid ägnar han sig åt att gästa och sammarbeta med andra artister. Det var enda sättet att få komma in i en studio. Det är ett av dessa samarbeten som är dagens låt. Det är ett samarbete med en annan favoritartist Grover Washington JR.

Texten är bara så sjukt vacker. Det är en låt som, trots att det kanske är tveksamt om det är disco, ändå måste få rymmas i detta forum. För Bill låter sig inte begränsas till att stoppas in i ett fack och det kan ju betyda att han passar överallt.

Trots att succén är hur stor som helst får han inte spela in ett album i eget namn. 1985 går kontraktet med skivbolaget ut och Bill lämnar musikbranchen. Han såg sig själv aldrig som artist. Han var ju bara en vanlig kille. Han har beskrivit skivindustrin som rena maffian och lever idag ett vanligt liv långt från kändisskap och glamour. Bill saknar inte det livet.

Den 18 april 2015 introducerades Bill Withers i Rock and Roll Hall of Fame av Stewie Wonder. Han lär närmast ha blivit häpen vid beskedet och konstaterade "I don't think I've done bad for a guy from Slab Fork, West Virginia"

Nej det kan man nog hålla med om.

Nu håller vi fredag #DiscofredagInga kommentarer: