fredag 17 augusti 2018

I'm Not Scared


AttributionNoncommercialShare Alike
 Some rights reserved by Danko8321

Rädsla är kanske den farligaste känslan av dem alla. Den aktiverar det sympatiska nervsystemet som trots sitt namn knappast aktiverar människans mest sympatiska sidor.
Vid rädsla aktiverar det sympatiska nervsystemet binjuremärgen som öser ut adrenalin i kroppen. Man brukar kalla det för flykt eller kamp (fight or flight). Vid en stark stressreaktion tar känslorna över och man kan säga att "tankehjärnan" sätts på paus och kroppen går in i förberedelse för flykt eller våldsamt motstånd.

Detta har människan genom årtusendena lärt sig att tämja. Med kunskap har världen blivit mer och mer begriplig och mindre och mindre skrämmande. Mogen kunskap eller klokhet är människans kanske finaste skapelse.

What have you got to fight? What do you need to prove?  
You're always telling lies, and that's the only truth   
I don't care 
Baby, I'm not scared

I dagens galet snabba informationsflöde, dopat med klickekonomi, är det ekonomiskt motiverat att sikta på människans starkaste känslor. Plötsligt drunknar vi i adrenalinpåslag och resultatet blir fördumning.

Jag är optimist och hoppas, tror och kämpar för att våra unga skall bli klokare. Att de skall gå i en skola där de är trygga så att de kan bygga på sin klokskap utan negativ inverkan av binjurarna.

Denna vecka är det skolstart och mycket fjärilar i magen på både lärare och elever. Men skolan är en vacker plats som handlar om att öka kunskapen om världen. Om att göra den begriplig och mindre skrämmande. Så att man kan gå ut i världen och med klokhet göra den ännu bättre.

Så jag är inte rädd. Trots att det är valår.

Vi kan bättre!

Patsy Kensit mina damer och herrar (fast det var visst en grupp som hette Eight Wonder). I skön förening med Pet Shop Boys och den legendariske ljudteknikern Phil Harding.

Det är äntligen dags! Nu håller vi höstens första #Discofredag


Inga kommentarer: