fredag 14 december 2018

Instant Replay


Dan Hartman är kanske inte ett namn som direkt väcker minnen och självklart gör att du ser ett ansikte framför dig. Men detta är en av de där slitvargarna i musikindustrin som gång efter annan levererat kvalitetsmusik i toppklass. Som artist, som låtskrivare och som producent.

Låtarna har du hört vill jag lova. Han har nämligen några riktiga storhits under bältet. Men framförallt är han produktiv. Uppemot 700 låtar har släppts där han varit med och skrivit eller arrangerat. Som producent har han lyckats prångla ut 258 skivor. En galet imponerande livsgärning.

Dessutom 7 egna album och strax under 40 singlar. Bra jobbat Dan.

Sin största hit har han 1984 med I can dream about you. Som var med på soundtracket till filmen Streets of fire. IMDB beskriver filmens handling så här "En legosoldat är anställd för att rädda sin ex-flickvän, en sångare som har kidnappats av ett motorcykelgäng". Visst låter det som höjdarfilm.

You set my lips on fire 
You won the key to my heart 
You've got a special way to move me 
Don't stop now let's do it again

Men om man istället fokuserar på Dan Hartman som producent och låtskrivare så torde Ride on Time med Black Box vara hans största hit. Nu var ju Black Box egentligen tre klåfingriga italienare som samplade och snodde hela sången. Kontrakterade en fotomodell för att fronta i video och på skivomslag. Originalet hette Love Sensation och sjöngs av Loleatta Holloway. Men låten skrevs av hennes gode vän Dan Hartman.. Det första inlägget någonsin på denna blogg var för övrigt om just den låten.

Men dagens låt låg banne mig etta på amerikanska danslistan i fem veckor hösten 1978. Det är inte illa!

Som producent och låtskrivare ligger han bakom bland annat James Browns monsterhit Living i America från 1985.

Som producent arbetar han under slutet av 80 och 90-talet med artister som Tina Turner, Dusty Springfield, Joe Cocker, Bonnie Tyler, Paul Young, James Brown, Nona Hendryx, Holly Johnson, Living in a Box, the Plasmatics och Steve Winwood.

Så visst är Dan Hartman ett namn som vi borde känna igen.

Han skapade massor med glad och dansant musik den gode Dan. I vilt skilda genrer. Men det är när han gör disco som han är som allra bäst.

På med danseskorna. Skåla i glögg och dansa denna #Discofredag


Inga kommentarer: