fredag 13 september 2019

Why

AttributionShare Alike Some rights reserved by Ksayer1


Denna vecka bjuder #Discofredag på en härlig "double feature" eller om man skall vara ärlig så är det väl samma låt fast i två väldigt olika tappningar.

Carly Simon är kanske inte en artist som man direkt förknippar med "disco". Hon är snarast en klassisk singer-songwriter. Du vet vad jag menar. En tjej eller kille med fula kläder och en stor akustisk gitarr. sittande på en stol som sjunger sånger med engagerande texter. Ganska långt från disco alltså. Hennes största hit fick hon 1972-73 med You're So Vain men hon har haft hits med jämna mellanrum under hela sin karriär. För att bara nämna några till så kan man nämna titelspåret till 1977 års James Bondfilm. Älskade spion. Nobody does it better. Eller varför inte tio år senare 1987 då hon smäller till med Coming Around Again. Den spelas fortfarande på de där radiokanalerna som spelar musik för vuxna öron. Hon är alltså en artist som har visat att hon håller över tid.

Hur det gick till när hon gav sig i lag med discons kanske vassaste duo Chic (Nile Rodgers och Bernard Edwards) är höljt i dunkel. Troligtvis låg skivbolaget bakom. Det skulle göras ett soundtrack till en film. Soup for one. Filmen lär vara riktigt dålig. Men soundtracket! Ohh vad bra.

Why does your love hurt so much? 
Why? 
Why does you love hurt so much? 
Don't know why

Man kan väl säga att låten inte är en typisk Carly Simon låt. Nej det här är så klart mycket bättre än det brukar vara. Om man skall lyssna riktigt noga på något så är det basgången som är värd att fokusera på. Kanske det bästa Bernard spelat någonsin. Vilken bredd. Vilken virtuositet. Låten var aldrig någon stor hit när det begav sig. Men det är en låt som återkommande har dykt upp igen. Kanske är det den där sköna reagge-känslan som gör det. Det är helt enkelt en låt som har kvalitéer som gör att den alltid är aktuell.

Hey Bonita, glad to meet ya 
For the cunning, stunning you, miss, 
I must beseech ya 
Hey, being with you is a top priority 
Ain't no need to question the authority

Första gången jag mötte den så var det inte alls genom Carlys original version. Nej för mig var det
A Tribe Called Quest som var vägen in. De hade gjort en låt som för all del var bra i original. Men låten skickades till England och mäster remixaren CJ Machintosh. Om du inte känner igen namnet så kanske du minns hans musik. MARRS Pump up the volume. En av de bästa låtar som någonsin har gjorts. Men han har remixat alla de stora artisterna. Från Whitney Houston till George Michael och tillbaka.
Hans version av Bonita Applebaum kombinerade A Tribe Called Quest med just dagens låt och magi uppstod. Jag gick och nynnade på den en hel sommar utan att veta att det var Carly och Chic som låg bakom.

Välj själv vilken version som passar just din fredag. Tryck på play och dansa loss.

Det är äntligen #Discofredag



Inga kommentarer: