fredag 6 september 2019

I Want You

AttributionNoncommercial Some rights reserved by gyraGT Cover Art


Marvin Gaye är kanske inte först och främst ihågkommen som en "discoartist" men nog kan dagens låt sägas vara disco. Att den spelades flitigt på discoteken vet man i vart fall. Den klättrade ända till plats 10 på Disco Singles Chart.

Öppningen med bas, trummor, congas och stråkar är mäktig disco soul. Man vet inte om det är Curtis Mayfield eller rentav Barry White som kommer. Plötsligt anar man en stönande röst som smyger sig på en med viskande stönanden. Är det Donna Summer rentav? Nej plötsligt är det bara självklart att det är Marvin.
Det är sexigt och svettigt men samtidigt ömsint och kärleksfullt.

This one way love is just a fantasy, oh sugar 
To share is precious, pure and fair 
Don't play with something you should cherish for life, oh baby 
Don't you want to care? Ain't it lonely out there?

Skivomslaget förtjänar att nämnas. Målat av Ernie Barnes en av de stora afro-amerikanska målarna.
Som liten har han beskrivit sig själv som en småtjock nörd som istället för idrott älskade att dra sig undan och teckna. Han var ständigt mobbad och plågad av klasskompisarna.

En dag i skolan när han dragit sig undan i ett hörn för att slippa undan plågoandarna och satt och tecknade råkade träslöjdsläraren komma förbi. De kom att språka. Träslöjdsläraren råkade dessutom vara tränare för skolans tyngdlyftarlag och delade med sig av sin erfarenhet av hur träning förändrat hans liv och hans syn på världen. Detta korta möte påverkade Ernie djupt och han började träna.

När han kom upp i högstadiet var han kapten för fotbollslaget som gick så långt som att vinna delstatsfinalen. När han lämnade skolan hade han erbjudanden om 26 olika stipendium att välja mellan, på olika colleges.

Studierna vid sidan om fotbollen ägnades åt konststudier. Efter college väntade proffsligan på honom och han kom att ha en lysande karriär i Baltimore Colts, Titans of New York, San Diego Chargers och Denver Broncos. Efter en skada i foten var karriären slut.

Men Ernie hade en tanke om att han skulle kunna bli NFL:s egna målare. Vid ett möte med NFL:s ägare fick han presentera sin idé. Det blev tydligen platt fall med det. Men med vid mötet var Sonny Werblin som ägde New York Jets. Han blev fullständigt tagen av Ernies måleri. Anställde honom som spelare i Jets och ställde honom framför ett staffli istället för på plan. Som Sonny såg på det så hade Ernie "större värde för vårt land som konstnär än som fotbollsspelare". Detta blir starten för ett stort konstnärsskap.

Det är äntligen #Discofredag!


Inga kommentarer: