fredag 4 oktober 2019

Was That All It Was

AttributionShare Alike Some rights reserved by John Mathew Smith & www.celebrity-photos.com

Som fyraåring började Jean sjunga i kyrkokören. När hon fyllde fem startade pianolektionerna. Musiken fanns där alltså från början. Hela skoltiden var det musiken som var den röda tråden. Från musikal till opera och tillbaka igen. Siktet var inställt på Juilliard School of Music (kanske världens främsta skola för scenkonst, musik, teater dans... Tänk Fame så fattar du). Men det blev det inget med. Jean träffade kärleken i form av jazzpianisten Doug Carn och istället för Juilliard blev det giftermål och sångerska i hans band. Tre skivor med jazz fusion blev det innan äktenskapet gick i kras.

Was that all it was, a way to pass some time 
a momentary thing, not worth remembering in the morning 
Must you be so cold, like something bought and sold, 
Was it just a game, 
Would you recall my name if you saw me.

1975 signas Jean till Gamble & Huff och deras skivbolag Philadelphia International Records (kanske världens bästa skivbolag eller nä det är Blue Note Records). Kommersiellt blir det kanske ingen gigantisk succé men hon grundlägger en framgångsrik karriär i soul jazz svängen.
Dagens låt är från hennes tredje album på Philadelphia International och är en låt som när den kom ut var en mindre hit på dansgolven. Men som det blir ibland så är detta en låt som liksom aldrig slutar att spelas. Den är liksom tidlös. Det är helt enkelt kvalité som bär över tid.

Det är disco i dess renaste form. Det är de där härliga trummorna. Det är handklapp. Det är maffiga stråkar och en basgång som är så sjukt funky. Det är blås i precis rätt dos. Till detta Jeans fantastiska sång. Vad kan man säga? Världsklass!

Idag är Jean en tant men vilken tant hon är. Turnerar fortfarande och lär ha två nya skivor på gång. Inte illa för en 72 åring!

På med danseskorna så håller vi #Discofredag


Inga kommentarer: