fredag 2 mars 2018

King for a day

AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by Joffley


Vi har Belgien att tacka för så mycket. Om inte amerikanerna hade fått smaka pommes frites i södra Belgien (där de talar franska) så hade världen missat mängder av "french fries". Vi hade säkert aldrig fått smaka pommes med ketchupen inuti. Det kräver liksom en mer oortodox approach. Ett mera amerikanskt förhållningssätt helt enkelt. Våfflor, choklad, trappistöl och Tintin.
Ja belgarna har känsla för det goda i livet.

I Tintin förekommer två märkligt disträ detektiver. De berömda Dupontarna (på franska Dupond et Dupont) heter på engelska Thomson and Thompson men är mer välkända som the Thompson Twins.

Thompson är annars till vardags en kulsprutepistol som lär ha varit populär bland amerikanska gangsters under förbudstiden. Men när de kommer i par och råkar vara tecknade så får de som en stor ära dela med sig av sitt namn till en engelsk popgrupp.

I''ve heard it said 
Or maybe read 
Only money makes the world go ''round 
But all the gold 
Won''t heal your soul 
If your world should tumble to the ground


De bildades redan 1977 men harvade runt i musikstilen som kallades "new wave" vilket mest verkar ha varit en ursäkt för att glida runt och lukta illa och skryta med att man egentligen inte kunde spela på sina instrument.

Det stora genombrottet kommer när man blir mer melodiska och plockar in synthersizers i sin lineup. 1984 har man megahitar som Doctor! Doctor! och Hold me now. Till nästa album tar man in en av de där riktiga discorävarna. Nämligen Nile Rodgers (ni vet han från Chic) och ja nu blir det verkligt magiskt (självklart).

Dagens låt är ett stycke klassisk synthpop från mitten av 1980-talet. Som extra krydda är videon packad med fräck teknik. Det är robotar, datorer och bergsprängare ja och så totalt omotiverat bling, bling. Fransjackor och långa rockar i tunt lakanstyg. Som bonus slänger vi in några skumma nunnor som kompgrupp.

Ja livet blir inte mer deeeelux än så.

Hörde jag någon säga hårspray förresten?

Nu håller vi discofredag!


Inga kommentarer: