fredag 16 mars 2018

Never Gonna Give You Up

Attribution Some rights reserved by dawpa2000

Vem kunde ana den 27 juli 1987 hur totalt megastor den här låten skulle komma att bli. De där brittiska demonproducenterna Stock, Aitken & Waterman låg självklart bakom.

Den där rödhåriga grabben från Newton-le-Willows i Lancashire dansade in i varje radio och i varje tonårings MTV.

Låten toppade listorna i 25 länder och allt gick helt enkelt fantastiskt bra. Ytterligare singlar släpptes med stor framgång och man kan väl sammanfatta första albumet som en megasuccé helt enkelt. Faktum är att ingen engelsk artist sålde bättre 1987. Rick var 21 år gammal och en megakändis som samlade på platinaskivor från världens alla hörn.

Samarbetet med Stock Aitken & Waterman (SAW) fortsatte och album nummer två släpps tidigt 1989. Relationen med den brittiska pressen hade dock havererat. Om de initialt hade älskat honom förbehållslöst så hade de nu vänt totalt och sågade honom längs med fotknölarna vad han än gjorde.

We've known each other for so long 
Your heart's been aching but you're too shy to say it 
Inside we both know what's been going on 
We know the game and we're gonna play it


Rick lämnade SAW på grund av musikaliska skiljaktigheter (som det ju brukar heta). Han hade mognat musikaliskt och ville lämna hitfabriken och röra sig mot en mognare musikalisk inriktning.

Det var plötsligt souligare och även looken förändrades. Han var inte längre "the boy next door" utan ville bli tagen på allvar som den passionerade, mogne musiker han var.

Det gick inte dåligt. Men det gick inte riktigt så bra som han hade hoppats.

Så 1993 vid den imponerande åldern av 27 år så bestämmer sig Rick för att det är dags att gå i pension från musikindustrin.

Han ägnade de kommande 10 åren åt familjeliv och skrev då och då någon låt.

Men sedan 2007 förändrades förutsättningarna radikalt. Detta tack vare en ny och fantastisk uppfinning. Internet.

Det började på 4chan. En sajt där man kan posta bilder och där man lätt kan kommentera anonymt. Detta har gjort att 4chan utvecklats till ett ställe för diskussioner för de som gillar anonymitet. Som piratrörelsen och dess arga avart anonymous.

Någon började posta länkar eller byta ut målet för existerande länkar så att de skickade den som klickade på länken till en youtubevideo med....... Never gonna give you up. Detta kallades för att "Rickrolla" och var det absolut roligaste man kunde göra 2007 (jo jag lovar).

Man kan nog med fog påstå att Rick Astley har skrivit in sig i såväl musikhistorien som i internets historia med en här låten. Han kommer självklart att leva för evigt. För internet glömmer inte!!!!

Nu dansar vi! Det är äntligen #discofredag






Inga kommentarer: