fredag 6 april 2018

And The Beat Goes On

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Some rights reserved by Stefan 1981


West coast baby! Året var 1979 och ja ni minns hur det var. Ingemar Stenmark vinner tio raka segrar i världscupen i storslalom. Stig Bergling arresteras i Israel för spioneri. Margaret Thatcher väljs till premiärminister. Vi snackar om den gamla goda tiden helt enkelt.

I februari klättrar dagens låt upp till förstaplatsen på amerikanska danslistan. The Whispers är en grupp som hållit på ett tag. De startade redan 1964 i Watts, Los Angeles. De hade mängder av småhits som kanske inte gjorde något större väsen utanför USA. De var även kända som ett stabilt och underhållande liveband. Men det är 1979 när discon står på topp som de blommar ut i sin fulla potential. Skivbolaget var självklart SOLAR records. De låtar de hade hits med var dock ofta skrivna av låtskrivare från Philadelfia. Dagens hit var dock ett resultat av samarbete mellan LA baserade Stephen Shockley (mannen bakom Lakeside) och SOLAR:s demonproducent Leon Sylvers samt William Shelby från gruppen Dynasty. Idag kanske många fnyser åt dessa lättviktsdiscogrupper. Men utan dem ingen Dr Dre. Inga NWA och ingen Eminem. Det här är rötterna till westcoast Hip Hop och hela G-funk soundet.

And the beat goes on 
Just like my love everlasting 
And the beat goes on you'd better believe it 
Still moving strong on and on

Det är glatt och glassigt. Det är guldlamé och platåskor. Det är mer elektroniskt än Philadelfia-discon. Och det är alldeles.... alldeles underbart. De har "the moves" och rör sig över scenen som stolta påfåglar. Sångaren har exakt samma mustasch som Cheech Marin i Cheech & Chong för övrigt. Bara det gör videon värd att titta på.

Ett självklart val om du vill göra fredagen bara lite glassigare.

Det är äntligen #discofredag mina vänner!

Inga kommentarer: