fredag 18 maj 2018

To Brazil


Attribution
 Some rights reserved by Free Grunge Textures - www.freestock.ca

Karnevalen i Rio de Janeiro (Carnaval do Rio de Janeiro) har en historia som sträcker sig ända bak till 1700-talet. I Sverige är vi inte lika noga med att en karneval specifikt handlar om en fest som man har före påskfastan. Nej vi förhåller oss lite lösare i kopplingen till det där religiösa och tänker mer folkfest med lite parad och kladdig mat till tonerna av dansband eller eurobeat som dunkar in från det obligatoriska tivolit. Sedan har vi förstås studentkarnevalen. Den riktiga alltså. Den i Lund som går av stapeln vart fjärde år. I Uppsala och Göteborg gör de tama försök men det är mest att se som provinsiella försök att renomésnylta om man skall vara ärlig.

Att det heter just karneval beror på att att vi importerat ordet från italienskans carnelevare eller carnelevale som betyder ta bort kött. Alltså fasta. Innan fastan såg man till att frossa ordentligt och festade till så att man skulle klara sig under avhållsamheten. Detta bör ju i och för sig ha varit en ganska dålig idé då en uttänjd mage lär ha kurrat desto mer när den plötsligt inte fick påfyllning.

Den kanske mest berömda karnevalen är dock inte Lundakarnevalen utan just den i Rio. Därifrån har vi låtit oss inspireras i dagens låtval.
Märkligt nog får vi ta oss till Holland för att hitta gruppen som står för sjungandet och dansandet och spelandet. Vengaboys kommer nämligen därifrån. Holland detta vackra land som är mest känt för ost, tulpaner och träskor. Vad har de haft för musikaliska stjärnskott undrar man? Nämn tre om du kan! Nej Cornelis Wreeswijk räknas inte.

Men Vengaboys har likt maskrosor kämpat sig upp genom den asfaltslika musikaliska mylla som är den Holländska.

Helt enkelt imponerande.

Brasil! La La La La La La La La La La La La La La La La 
La La La La La La La La Brasil! 
Brasil! La La La La La La La La La La La La La La La La 
La La La La La La La La Brasil!

Klimatet kännetecknas av ett tempererat, fuktigt kustklimat med milda vintrar och svala somrar. I allmänhet blåser det från sydväst och snö faller ungefär 20 dagar om året.

Med tanke på det är det förvånande att Vengaboys kan leverera en musik som fullkomligt osar av stränder, sololja och värme. Ja och en del sex också såklart.

25 miljoner sålda album är inte kattpiss det heller kan man väl säga. Dagens låt är en episk hyllning till den fantastiska låten Aquarela do Brasil som skrevs av Ary Barroso redan 1939.

Det är en låt som spelats in massor av gånger av massor av artister. En del av dem är nästan i klass med Vengaboys. Jag menar Harry Belafonte, Dionne Warwick, Kate Bush, João Gilberto, Caetano Veloso and Gilberto Gil, Santana och Frank Sinatra har gjort för all del habila försök. Men det är när Vengaboys sätter tänderna i stycket som det verkligen lyfter.

Det är karnevalsfredag #discokarnevalilund2018fredag



Inga kommentarer: