fredag 25 maj 2018

Tarzan Boy


AttributionNoncommercial
 Some rights reserved by vinylmeister

James "Jimmy" McShane mina damer och herrar. Se där ett namn som genast får en att börja tänka på Ferrari, pasta och välskräddade italienska kostymer med extra axelvaddar.

Nähä inte det nä. Men som ni snart skall få se så är det precis så det hänger ihop.

Londonderry eller bara Derry? Ja det beror på det. Om du är katolik så är det Derry men om du är protestant så är det Londonderry. Det gick faktiskt så långt att det blev domstolsprocess av det hela. Efter 20 år av processande bestämdes det av högstadomstolen att staden heter Londonderry. Fast i vardagligt tal envisas folk ändå med att kalla stan för Derry.

Men staden får heta vad den vill. Ett faktum är att James McShane föds här den 23 maj 1957. Om det regnade den dagen eller inte har jag inte brytt mig om att kolla men troligen gjorde det det. Det regnar nästan jämt i Derry/Londonderry.

Att vara ung och homosexuell i sjuttiotalets Nordirland var ingen lek.  Familjen skämdes för honom och Jimmy drog till London för att göra karriär i West end. Det blev det inget av och han återvände till Derry för att arbeta som medicintekniker. Men plötsligt hör en av hans kompisar från West end tiden av sig och erbjuder honom ett arbete som dansare och bakgrundssångare till Dee D. Jackson. Känd för monsterhiten Automatic Lover (den får ha ett eget inlägg en annan fredag)

Jungle life 
We're living in the open 
All alone like Tarzans, boy 
Hide and seek 
We play along while rushing 'cross the forest 
Monkey business on a sunny afternoon

Att byta regnet mot paljetter och disco var ju självklart. Väl ute på turné i Europa så hamnar James i Milano där han träffar på producenten Maurizio Bassi som behöver en sångare till sitt senaste projekt. Bassi tyckte att James var tillräckligt snygg och dansade tillräckligt bra för att ge honom jobbet.

Gruppen Baltimora spelar in Tarzan Boy och får en omedelbar hit som slår jorden runt. Dock är det så att allt och alla tror att Baltimora är ett artistnamn och att artisten är James. Resten av bandet har svårt av att hamna i skuggan av James. Han är ju ärligt talat bara det vackra ansiktet utåt. Bråkandet ledde tillsammans med det faktum att det liksom aldrig blev några fler hits till att bandet splittrades.

James som numera var ganska desillusionerad efter att ha läppsynkat sig några varv runt jorden flyttade hem till regnet igen. Han dör i sviterna av Aids 1995. Låten lever vidare och klättrar då och då upp på någon lista någon stans. Oftast som ett resultat av någon reklamfilm. Här i Sverige senast i en reklamfilm för ett pensionsbolag. Men i andra delar av världen så förknippas låten med munskölj eller SMS-lån.

Men för mig är låten synonym med sommaren 1985. På Tracks topp 100 för året så hamnar låten dock bara på plats nummer 14. Klämd mellan Frankie Goes To Hollywoods The Power of Love på 13 och St Elmos Fire på 15.

Nu håller vi discofredag hörrni. Det regnar inte. Det är dags att leka Tarzan i solskenet. Oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh Oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh Oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh Oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh....




1 kommentar:

Unknown sa...

Oj oj oj... minnena flödar 😆 Har inget minne av att jag någonsin såg videon... 😲🤭😄
Nina