fredag 1 juni 2018

The Only Way Is Up

AttributionNoncommercial Some rights reserved by Leo P. Hidalgo (@yompyz)

Kallskuret är kött och charkvaror som serveras kallt, ofta i skivor på smörgås. Kallskuret kan även utgöra basen i en middag som till exempel rostbiff med potatissallad.

Om du frågar mig så är detta den perfekta sommarmaten. Potatissallad kan man ju antingen köpa färdig och bara krydda upp med lite extra gräslök och vitlök (då väljer jag Santa Marias finhackade vitlök inte pulver). Eller så gör man sin egna. Jag föredrar den egna. Kokt potatis, sparris, vårlök, kapris, soltorkade tomater och oliver. Allt dressas med en egenhändigt ihopsvängd vinaigrette.

Till detta serverar man valfri kombination av kallskuret. Perfekt en varm sommardag.

På engelska heter kallskuret coldcut vilket även är namnet på gänget som ligger bakom dagens hitlåt.

Coldcut var pionjärer inom den gigantiska revolution inom musiken som skedde under det sena 1980-talet. Att skapa musik (eller för all del konst) genom att bygga collage blev plötsligt väldigt mycket enklare i och med samplerns intåg i musikvärlden. Plötsligt kunde man plocka bitar här och där och bygga ny musik av gamla delar.

Aah, boy I want to thank you 
Yeah, for loving me this way 
Things may be a little hard now 
But we'll find a brighter day

Som så ofta kan vi hitta roten till det hela i New York. Double Dee and Steinski var först ut med sina episka Lesson 1 "The payoff" och Lesson 2 o.s.v.

Hur stort inflytande de hade kan man ta reda på genom att först lyssna på Lesson 3 (history of Hip Hop) och sedan lyssna på De La souls "The magic number"

De skapade sina collage med hjälp av rullbandspelare, rakblad och tejp. Allt klipptes ihop och i hip hop kretsar tyckte man att det var hur coolt som helst.

Coldcut tog idén och adderade ett "house sound" och vips klättrade de på listorna. Det här var en friare tid. En tid då man inte kunde stava till ord som upphovsrätt eller för all del GDPR. Fritt fram att sampla vad man ville helt enkelt :)

Matt Black och Jonathan More rörde sig i musik och DJ kretsar. Spelade själva och hängde i skivaffärer. Deras första egna skiva Say Kids What Time Is It. Var kanske inflytelserik i just dessa kretsar men knappast någon storsäljare. Man pressade 500 stycken och gav ut som "White label" Men fick såklart pressa fler. Någon officiell utgivning var ju inte möjlig då allt bara var samplingar. En juridisk mardröm helt enkelt. Det hindrade inte gruppen MARRS att sampla Coldcuts skiva och ge ut Pump up the Volume och klättra ända till förstaplatsen. Men de hade ju ett större skivbolag i ryggen.

The only way is up 
For you and me now 
The only way is up, baby 
For you and me now

Coldcut deppade inte för det utan teamar upp med modellen Yasmin Evans (Yazz) och skapa dagens låt The Only way is Up. Eller ja låten var ju självklart en cover. Originalet är sjukt bra så i dag bjuder vi självklart på en "double feature". Originalet spelas in av Otis Clay. Att det är en galet bra låt hör man ju. Att förstå att den aldrig blev en hit är däremot svårare att greppa. Att Coldcut lyckas hitta den måste ses som en riktig högoddsare.

I Coldcuts version så samplar man två låtar. Det är Sharon Redds underbara Beat the street som står för introt och I Cant Stop med John Davis and the Monster Orchestra. Med dessa tre delar får man ihop en monsterhit som förgyller sommaren 1988 och bäddar för den våg av dansmusik som gör 1980-talets fokusering på långhåriga pojkar med gitarrer till något som är obsolet.


Nu är det äntligen #Discofredag



Inga kommentarer: