fredag 14 september 2018

I'll Take You There

Attribution Some rights reserved by JeepersMedia


Discomusiken handlar allt som oftast om nuet. Det är dans, svett och party. Men även om dansmusiken är mycket party så är den sprungen ur en musikalisk historia som har sina rötter i bland annat gospeln. Exemplen är otaliga i de artister som får sin musikaliska skolning i kyrkan (från Aretha till Whitney) för att sedan blomma ut fullt i den världsliga musiken. Ibland återvänder de till rötterna (hörde jag Al Green någon?).

Men så ibland så dyker de upp de där som lyckas med konststycket att vara trogna sina rötter och ändå lyckas med att göra en "crossover".

Oh mmm I know a place 
Ain't nobody cryin' 
Ain't nobody worried 
Ain't no smilin' faces 
Mmm, no no 
Lyin' to the races

Staples Singers är ett sådant exempel. De flesta kommer att känna igen låten tack vare att låten har samplats och utgjort bas för nya storverk. Vi snackar självklart om Salt-N-Pepa och deras megahit Lets talk about sex. Men även Easy-E, Naughty by Nature och Big Daddy Kane har lånat.

Staple Singers ÄR gospel fast med vibbar av R&B, Soul och ett sväng som funkar på discogolvet.

Dagens låt kom ut 1972 och rusade ända upp till förstaplatsen på Bilboard hot 100.

Den handlar antingen om himmelriket eller om man väljer att tolka den som ett inlägg i medborgarrättsrörelsens kamp en beskrivning av den värld man kämpade för att uppnå.

Hur som helst så är det ett stycke lysande soul/R&B/Gospel som får fredagen att bli bara så mycket bättre.

Nu håller vi #Discofredag


Inga kommentarer: