fredag 12 oktober 2018

Can't Get Enough of Your Love, Babe

Fotograaf Onbekend - CC0

Barry Eugene Carter, 1944 - 2003.

South Central LA har kanske mest blivit känt som ursprungsplatsen för NWA. Kungarna av gangster rap. Men vad få känner till är att Barry White långt tidigare levde rövare i dessa kvarter. I unga dar var han en gangster/gängmedlem som rullade runt i en lowrider och slogs, stal och var allmänt jävlig. Som 16-åring åkte han i fängelse för att ha stulit Cadillac-hjul till ett värde av 30,000 dollar.

I fängelset hörde han Elvis Presley sjunga It's now or never och enligt honom själv så förändrade det hela hans liv.

Efter att ha suttit av sitt straff inledde han en karriär inom musiken. Under 1960-talet skriver han låtar och arbetar som producent och A&R för Del-Fi records. Men det är först 1972 som det verkliga genombrottet kommer.

Barry är producent för en tjejgrupp som heter Love Unlimited. En ripoff på Supremes om man skall vara ärlig. De får ett antal hits på top 20 och det väcker uppmärksamhet. Barry snor ihop ett kompband som består av ett 40-tal musiker(!!!) som han döper till Love Unlimited orchestra.

I've heard people say that 
Too much of anything is not good for you, baby 
(Oh no) but I don't know about that 
There's many times that we've loved 
We've shared love and made love 
It doesn't seem to me like it's enough


När 1972 går över i 73 så sitter Barry med ett gäng låtar som han tänker att han behöver en manlig sångare till. Han spelar in några demos med låtarna och tar till skivbolagsdirektören som tycker att någon artist behövs inte alls. Barry kan gott sjunga själv. De argumenterar i dagar. Barry är inte alls sugen på att lämna producentrollen och ställa sig framför mikrofonen. Men Barry ger till slut med sig. Han skriver fler låtar och snart har han snott ihop ett helt album. Resten är som man säger. Historia.

Skivan släpps (Barry är fortfarande tveksam...) Men när han plötsligt står där med en topp tre hit så är det plötsligt han som är stjärnan. Love Unlimited orchestra får helt enkelt bli hans kompband och Love Unlimited hans körtjejer.

Ja hoppla som det kan gå. Från gangster till "the walrus of love".

Få artister kan skryta med att ha fått ihop 106 guldalbum och 41 platina. Men Barry lyckades. Han var själv stolt över att citat "There's people making babies to my music. That's nice."

Kanske sammanfattade BBC hans musik bäst när de efter hans död beskrev det på följande vis

"If chocolate fudge cake could sing, it would sound like Barry White."

Så idag går #Discofredag i kärlekens tecken. Gärna i sammetskostym.


Inga kommentarer: