fredag 18 januari 2019

Dance With Me


AttributionNoncommercial
 Some rights reserved by Prad Prathivi

Året var 1978 och Peter Brown har sitt mest framgångsrika år som artist. Det var ett ganska bra år även här i Sverige. Ingemar Stenmark vann guld i VM i både specialslalom och storslalom. Själv hade jag en väldigt fin täckjacka i färgerna brunt och senapsgult. Ja och Ingemar vann världskuppen också såklart. Men den största idrottshändelsen i mitt minne är att Ronnie Peterson kraschar på Monzabanan i Italien och avlider. Vi pratade inte om annat hela bussresan till skolan. Jag tror att detta var min första konkreta upplevelse av livets förgänglighet. Livet blev aldrig sig likt igen.

Say the word and I'll summon the band 
With my hand 
Let your mind and your body be free
Dance with me, ha

Peter Browns pappa var ingenjör inom elektronik och gillade prylar. Det fanns gott om mojänger och molijoxer i hemmet och Peter gillade att pilla och trixa med prylarna. Bland annat rotade han runt med en tvåkanalig bandspelare och testade runt med att spela in på de två kanalerna.
I tonåren dubblades antalet kanaler och även en tidig synth inhandlades. Planen var att satsa på att bli producent och låtskrivare. Sagt och gjort. Peter samlar ihop ett gäng kompetenta musiker och de spelar in på Peters fyrkanaliga bandspelare. Resultatet blir låten Do Ya Wanna Get Funky With Me.

Demon skickas till TK records i Miami och svaret kom med vändande post. TK ville ge ut låten omedelbums precis som den var. Där gick gränsen för Peter och de fick putsa till den lite i studion.

Ut med låten och pang upp på listorna. Inom kort annonserade TK att 12" singeln hade sålt guld. Det hade aldrig tidigare skett att en 12" (maxisingel) hade sålt guld.

De fick självklart spela in även ett album. Även det sålde guld. Det är där vi hittar dagens låt som även den blir en superhit.

Detta kunde ha varit starten på en galet framgångsrik karriär men TK records konkurs och det legala efterspelet överskuggade tyvärr musiken.

Det finns de som hävdar att Peter kan räknas som skaparen av det som vi nu känner som House. Helt fel har de nog inte. Det är elektroniskt. Galet dansant och jäkligt svängigt.

Det är fredag mina vänner nu dansar vi loss! Äntligen är det #Discofredag


Inga kommentarer: