fredag 8 mars 2019

El Bimbo



Denna vecka är det dags för en riktig djupdykning i arkivet. Man kan rent av kalla det för en fullskalig arkeologisk utgrävning.

Sommaren 1974 och 1975 är dagens låt en hit. Soundet är så där latinskt/brasilianskt. På det där sättet som slutlåten i den första sällskapsresanfilmen. Ja ni vet den där låten där Björn Skiffs sjunger på fejk-portugisiska. 

Bakom låten hittar vi två fransmän. Nämligen Claude Morgan och Laurent Rossi. Eller nja om man skall vara helt ärlig så har de snott låten. Originalet är från 1971 och är skapat av den afghanske musikern och sångaren Ahmad Zahir.

Hur denna sedan hamnar i händerna på två fransmän är höljt i dunkel.

Ah ah ah aha ! Ah ah ah ah ah ah ! 
Bimbo Bimbo Bimbo Bimbo Bimbo Bimbo 
Aïe es el bimbo, niña, venga, venga, venga, venga !

Denna låt dansas det säkert intensivt till runt medelhavet de här åren. Men där kunde historien varit slut och efter att ha dansats till under några sommarmånader så skulle låten ha kunnat förpassats till skivbackar längst in i garaget för att aldrig dyka upp igen. Men tursamt nog så har Paula Spang hittat låten 10 år senare när hon arbetar med musiken till en film. Nämligen storfilmen Polisskolan. Den oförglömliga scenen när de råkar kliva in på "fel" bar. Nämligen The Blue Oyster Bar. Där slänger de in låten som score till en fantastisk scen där det dansas tango på hög nivå.  I läder från topp till tå.



Vackert!

Faktum är att låten dyker upp i de första fyra Polisskolanfilmerna. Allt som allt blev det sju filmer. Hur det gick till är faktiskt helt obegripligt. Att någon får spela in EN dålig film kan man ju förstå. Men sju. Halleda.

Videon nedan är helt fantastisk. Kläderna. Musiken. Dansen. En helgjuten kulturupplevelse helt enkelt.

Nu håller vi #discofredag





Inga kommentarer: