fredag 22 mars 2019

It's Time To Party Now

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:RayParkerJr.-6797.jpg


Visst är det märkligt att vissa artister blir så sjukt förknippade till bara en låt. Ibland är det självklart inte konstigt alls då de bara lyckats klämma ur sig EN bra låt. Men sedan har vi säkert mängder av artister som har massor av musik i sig men som liksom blir instängda i en genre eller stil som de sedan blir fångade i och aldrig lyckas skaka av sig.

Dagens artist är en sådan. Hans stora hit Ghostbusters står i vägen för att vi skall upptäcka alla andra sköna låtar som han har under bältet.

Idag gör vi ett försök att bredda bilden av Ray Parker jr.

Född och uppväxt i Detroit inleder han sin musikkarriär som gitarrist i Bohannons band som huserade på den legendariska Detroitklubben the 20 grand. Inte sällan dök Motownartister upp och rev av en låt. The Detroit Spinners blev så imponerade av den unge Ray att de norpade honom för sitt band när de skulle ut på turné. Som 16-åring skrev han sina första låtar med en kille som han mött genom Bohannon. Killen hette Marvin Gaye. Dessutom knäckte han extra som tonåring som studiomusiker för de produktioner som Holland-Dozier-Holland låg bakom.

Han jobbade helt enkelt med artister som The Carpenters, Rufus and Chaka Khan, The Supremes, Aretha Franklin, Stevie Wonder, Deniece Williams, Bill Withers, Leon Haywood, The Temptations, The Spinners, Boz Scaggs, David Foster, Rhythm Heritage, Gladys Knight & the Pips, Honey Cone, Herbie Hancock, Tina Turner, och Diana Ross.

Vi snackar alltså om den verkliga eliten av amerikanskt musikliv.

I slutet av 1970-talet skapar han bandet Raydio som hade en rad mindre hitlåtar. Mest namnkunnig är kanske Jack & Jill som är en riktigt skön låt. Att det är Ray som är den kreativa motorn i bandet och den självklara stjärnan är självklart och snart heter gruppen Ray Parker jr & Raydio.

Time to relax from workin' nine to five all day 
And if you go to school 
It's time to put your books away


Nästa steg är självklart att droppa Raydio och heta bara Ray Parker jr. Solokarriär helt enkelt.

Dagens låt är en Ray Parker jr & Raydio pärla. Det är klockor och sköna gitarrer, en liten synth som liksom bara smyckar ut groovet och härlig stämsång. Basen är galet funkig och texten är bara sådär skönt partysugen.

Det är coolt. Det är galet funkigt. Det är disco när det är som bäst.

Ray Parker jr är så sjukt mycket bättre än sin största hit.

Nu håller vi #Discofredag.



Inga kommentarer: