fredag 5 april 2019

What About My Love/Lola's Theme

Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported


Idag bjuder #Discofredag på en "double feature". Sedan kan ni själva välja om ni vill ha den gamla låten eller den nya (eller båda).

And you and I know that 
I'm a different person 
Yeah 
Turn my world around 
I'm a different person 
Yeah

Lolas theme skapas av en brittisk houseduo och beskrivs som nu-disco eller housedisco. Låten släpps i juli 2004 och blir en stor hit. Eftersom soundet är så härligt discofierat så verkar låten ha fått närmast evigt liv. Jag hörde den senast idag på NRJ i bilen på väg hem. NRJ sätter en ära i att alltid spela den senaste musiken vilket ju man inte kan påstå att en låt från 2004 är. Det är alltså något med den här låten som gör att den alltid känns fräsch. Vad är då detta. Jo se det är där vi kommer till låten What About My Love. Det är nämligen där Shapeshifters hittar musiken som de samplar. De tar helt sonika introt och speedar upp det lite. På med nya trummor och lite synthljud och vips har de grunden till sin monsterhit.

Now that you've got my love, now you wanna put me down. 

Now that you've got my love, you won't even come around.

Nu får vi flytta oss tillbaka till 1982 och till artisten Johnnie Taylor. Johnnie är en ny bekantskap för mig. Jag hade helt missat denna musikaliska gigant. Född 1934 och med en karriär som spänner över Blues, rhythm and blues, soul, och gospel vidare till pop, doo-wop och disco.

Karriären har både toppar och dalar. Han byter skivbolag många gånger över åren och ligger på bolag som Stax fram till bolagets konkurs. För att sedan gå till storbolaget Columbia under discoåren. När Discon dör är han en kort period på ett litet independentbolag där dagens låt kommer till. Sedan avslutar han karriären med 10 skivor på Malaco records.

Johnnie är definitivt en artist att lyssna vidare på.

Dagens låt har tydliga inslag som kan hänföras till disco. Men samtidigt är den souligare och mer lik Isaac Hayes än Bee Gees om ni förstår vad jag menar. Där är smäktande stråkar och blås men där är samtidigt en blå ton som sällan får ta plats i discon.

Avslutningen av låten känns närmast som galet svängig gospel. Call and response med kören och en freestylande, wailande Johnnie.

Det här är fantastiskt bra. Två låtar som tar samma byggbitar och gör två väldigt olika låtar av det hela.

Oavsett om du väljer den nya eller den gamla versionen så önskar jag dig en härlig #Discofredag



Inga kommentarer: