fredag 12 april 2019

Xanadu


AttributionShare Alike
 Some rights reserved by Johnny Silvercloud


Xanadu må ha varit Mongolväldets sommarhuvudstad men om jag skulle gissa så hade de inte minsta tillstymmelse till disco i stan. De lär dock ha haft etthundraåtta tempel. Men det är ju liksom inte riktigt samma sak.

Det Xanadu vi skall ägna oss åt idag är hämtat från filmen med samma namn. Det är en romantisk fantasy-musikalfilm. Känns inte det som en väldigt bra idé så säg.
Briljant helt enkelt.
Nu lyckades man tydligen med konststycket att totalt misslyckas med filmen. Kritikerna sågade den. Publiken uteblev och alla var överens om att det var en riktigt löjlig film.

We are in Xanadu 
A million lights are dancing and you are, a shooting star 
An everlasting world and you're here with me, eternally 
Xanadu, Xanadu

Men musiken var bra. Electric Light Orchestra (ELO) stod för soundtracket och den som sjunger på dagens låt är den evigt unga Olivia Newton-John.

Ja musiken var faktiskt så bra att dagens låt lyckades klättra ända till förstaplatsen på Englandslistan under sommaren 1980. Det lär faktiskt vara enda gången som ELO hade en förstaplats på Englandslistan. Det kan man ju inte tro.

Låten spelades in i Musicland studios i München. Denna legendariska studio grundades av Georgio Moroder i början av 1970-talet. Vi talar alltså här om helig mark utifrån ett discoperspektiv. Det är i denna studio som Donna Summer spelar in så väl sitt första album som sitt andra fullständigt revolutionerande andra album "Love to Love you baby". Första sidan innehåller bara en låt. Den sexton minuter långa discoorgasmen med samma namn som albumet. Här på denna plats spelas alltså dagens låt in.

Det är en riktig Jeff Lynne pärla. Den har det där soundet som man inte kan ta miste på. Det där soundet som man tyckte om från ELO:s plattor och gillade ännu mer när det stod Traveling Willburys på skivomslaget. Det är extremt välproducerat och ju mer man lyssnar desto mer upptäcker man de där små finurligheterna som är så smarta. Som att Olivia  plötsligt liksom har klivit närmare mikrofonen och flyttar väldigt (oanständigt) nära. De där små körpartierna som förstärker upplevelsen. Där Jeff Lynne sjunger fast man hör att det är minst tre pålägg.

Det här mina vänner är helt enkelt en fulländad pop/discolåt.

Nu dansar vi ut i #Discofredagen


Inga kommentarer: