fredag 17 maj 2019

Let's All Chant

http://www.fau.edu/artsandletters/research/zagler2.jpg


Förra veckans låt var producerad, skriven och arrangerad av dagens artist. Michael Zager. Då hävdade jag att han var mest känd för den låt som är föremål för dagens blogginlägg. Det visar sig vara inte helt sant. Michael Zager är en man med mycket mer än en "one hit wonder". Nej här snackar vi om en musikalisk gigant.

Michael själv ser sig inte främst som artist. När han får frågan så säger han att han är låtskrivare, arrangör och producent. Vad han glömmer att nämna är att han även är författare och lärare. Han undervisar nämligen i musikproduktion vid FAU (Florida Atlantic University). Böckerna handlar om musikproduktion och reklamfilmsmusik.

Artister han arbetat med är förutom förra veckans Cissy Houston även artister som Luther Vandross, Roberta Flack, Jocelyn Brown, Herb Alpert och the Spinners. Ja och det är ju verkligen inte kattskit om man säger så.

Lite filmmusik har det visst också blivit. Han producerade huvudlåten till filmen Friday the 13th. Djupt obehaglig musik och en klassisk skräckfilm. Ja det är filmen med han den där Jason med hockeymasken.

När det gäller dagens låt så kom själva starten till låten då A&R killen på det skivbolag som Michael Zager var knuten till kom tillbaka från en runda på stadens discon (som tex studio 54). Han hade noterat att de dansande gärna tjoade med i låtarna. Han tyckte att det kunde vara en bra idé att göra en låt runt lite tjoande. Typ Ohh-ohh-ahh-ahh. Michael tyckte att det var en riktigt töntig idé. Han tyckte att det var rent av pinsamt men försökte balansera upp den töntiga låten med ett break med piccolotrumpeter, klarinett, oboe, barockpiano och ett väldigt klassiskt färgat sound. Han var ju trots allt en klassikt skolad musiker! Ett vid första anblicken helt knäppt grepp som bara funkar hur bra som helst. Där ser man.


Your body, my body 
Everybody move your body 
Your body, my body 
Everybody work your body 
Your body, my body 
Everybody move your body 


När låten väl var inspelad lär Michael ha sagt att "om detta inte blir en hit så skall jag döda dig" till A&R killen som kunde skratta hela vägen till banken.

Videon förtjänar ett omnämnande. Östtyskt mode verkar ha varit helt rätt 1978. Jag menar BEIGE skjorta!!! Ingen människa vid sina sinnens fulla bruk skulle ens gå i närheten. De dansande grabbarnas linnen i lila.... Ja vad skall man säga om dem. Jag är mållös.

Detta är en fantastiskt medryckande låt. Det är disco och barock i skön förening. Det är helt enkelt perfekt när det nu äntligen är #Discofredag.




Inga kommentarer: