fredag 3 maj 2019

The Bottle



Denna fredag gör vi en liten utflykt till landet strax bredvid Disco.

Musik som kanske inte kan klassificeras som disco men som ändå kan sägas ligga lite i gränslandet. Halvsyskon eller kusiner om man så säger. Musik som påverkade och verkade i samma kvarter men utan att ha discons vibe...

Gil Scott Heron är en man och ett namn som vördas och respekteras i den svarta musikhistorien. Han är Soul, jazz och poesi. Han pysslade med en form av proto-rap som väl närmast kan liknas vid "spoken word" poesi. Att han påverkade och inspirerade till Hip Hop är väl dokumenterat. Vissa kallar honom till och med för den förste rapparen.

Född i Chicago av en mamma som var operasångerska och en pappa som var professionell fotbollsspelare (för övrigt den förste svarte spelaren i skotska Celtic någon gång under 1950-talet).

Han hamnar så småningom med sin mamma i Bronx och får genom sin enastående förmåga att uttrycka sig med ord börja på en riktigt fin (och dyr) skola. Vid intervjun inför att bli antagen till denna "fina" skola fick han av en lärare frågan hur han skulle reagera om han såg någon av sina klasskamrater glida förbi i limousin medan han själv var på väg till tunnelbanan. Hans svar är en lysande illustration till Gils attityd, oräddhet och träffsäkerhet. Hans svar var "Same way as you. Y'all can't afford no limousine. How do you feel?"

Han hade en förmåga att på ett slagkraftigt, träffande sätt lyfta svåra frågor och skapa fantastisk musik som träffade USA och världen rätt i veka livet. Han är revolutionär i den sanna konstnärliga betydelsen.



Han lever ett hårt och av droger drabbat liv men verkar ändå på något sätt aldrig se sig själv som ett offer.

Lyssna för guds skull till Mats Nileskärs intervju med honom och få den fulla bilden.




Dagens låt är en riktig pärla. The Bottle handlar om alkoholen och dess mörka sida. Det är en mörk text men tack vare en underbar tvärflöjt så blir det ändå uthärdligt att lyssna på det hemska budskapet.

See that Black boy over there, runnin' scared
His ol' man got a problem
Pawned off damn near everything, his ol'
Woman's weddin' ring for a bottle

Gil var en ovanlig människa. Brilliant, skärpt, galen och varm. Unik och underbar. Med ett patos och en osviklig känsla för att peka på världens galenskap och orättvisor.
Denna vecka dansar vi ut i fredagen med en lite djupare tanke än vanligtvis. Men dansar gör vi! Nu håller vi #Discofredag.


Inga kommentarer: