fredag 1 november 2019

After the Love Is Gone

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Some rights reserved by jk5854


Earth, Wind & Fire är ett band som spänner över tid, rum och musikaliska genrer på ett sätt som få grupper mäktat med. Listan med medlemmar som kommit och gått är lång och rymmer 53 namn.

Musiken kan beskrivas som en blandning av R&B, soul, funk, disco, pop, rock, dance, jazz! Ja här finns något för alla. Alltid kompetent och välproducerat.

En av alla deras hitlåtar är dagens låt. Disco? Ja kanske. Eller så är det bara bra musik. Då behöver kanske inte det där med genre vara så noga.

Oh, oh, oh, after the love has gone 
What used to be right is wrong 
Can love that’s lost be found?

Texten är en ganska sorglig historia om kärlek som tagit slut. Men det som är fantastiskt är känslan i musiken och harmonierna. Eftersom låten spänner över så många tonarter så passade den perfekt för EW&F då Maurice White och Philip Bailey kunde alternera som sångare efter behov.

Dagens låt var en massiv hit 1979 och lyckades ta sig ända upp till plats 2 på Billboard hot 100. Endast slagna av My Sharona med The Knack. Det är faktiskt otroligt nog den näst mest framgångsrika låten för EW&F. De har otroligt nog bara haft en listetta. Nämligen Shining star som låg etta redan 1975.

Trots detta så räknas de till ett av de absolut största banden genom tiderna.

Mäktigt!

Det är äntligen #Discofredag


Inga kommentarer: