fredag 15 november 2019

The Glow of Love

AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by Dee West (Formerly deedoucette)


Hans namn har figurerat i mängder av blogginlägg här på #Discofredag. Senast förra veckan faktiskt. Det var då jag upptäckte att han faktiskt aldrig hade fått ett eget inlägg. Så kan vi verkligen inte ha det så nu är det dags för ett inlägg med fokus på en av discon kungar. Den gigantiskt talangfulle, ödmjuke, vänliga och genomtrevlige Luther Vandross.

Jag kommer aldrig att kunna ge ett rättvisande porträtt av denne man så istället rekommenderar jag Mats Nileskärs underbara program


Men en historia eller två får man väl bjuda på.

Luther startade sin karriär som bakgrundssångare/körsångare. Han var ute på turné med Roberta Flack. Han hade spelat in demos och siktade på att någon gång i framtiden bli soloartist. Demon spelades i turnébussen och Luther blev kallad till ett samtal med Roberta som sa att "Du måste sluta stå i skuggan av andra artister. Du får sparken!".

Dagens låt var dock inte helt i eget namn. Det var ett samarbete med den italienske demonproducenten Jacques Fred Petrus i hans studioprojekt Change. Dagens låt kom ut 1980 men låter galet modern. Tänk Daft Punks episka Get Lucky och du vet precis hur det låter. Fast den är trettio år äldre! Mäkta imponerande.

Flower's bloomin', mornin' dew 
And the beauty seems to say 
It's a pleasure when you treasure 
All that's new and true and gay

Musiken spelades in i Bologna i Italien. Sedan flög man taperna till New York där Luther gick in i studion och la på sången. Det var omedelbar succé.

Luther var en omvittnat vänlig människa och omåttligt populär och omtyckt av sina kollegor i musikbranschen. Hans musikaliska gärning spänner över hela registret från sångare till producent och frågan är om det inte är som låtskrivare/arrangör/producent han ändå är som allra bäst.

När han skulle producera legendariska souldivan Aretha Franklins Jump to it album så lär det ha gått hett till i studion. Divan tyckte att Luther styrde för mycket och opponerade sig när han hade åsikter om hennes sång. Luther spände ögonen i Aretha och sa med bestämd röst "I'm the producer." Svaret kom som ett piskrapp "Well, I'm the Queen of Soul!"

Ja vad skall man säga.

Luther Vandross fullkomligt dryper av soul, disco och glitter. Vi njuter i fulla drag och firar att det äntligen är fredag. #Discofredag






Inga kommentarer: