fredag 29 november 2019

Turn Off the Lights

AttributionNoncommercial Some rights reserved by MFS Photo 4

Teddy Pendergrass mina damer och herrar. Se där en artist som är alldeles för okänd här i Europa. I Amerika är han däremot välkänd och älskad. Ja rent av dyrkad och åtrådd.

Teddy växer upp i Philadelphia med sin mamma då pappan lämnar familjen tidigt. Teddy sjunger i den lokala kyrkan och drömmer om att bli pastor när han blir stor. Han är väldigt musikintresserad och lär sig spela trummor. Han hoppar av skolan i High school för att "satsa på musiken". Som trummis spelar han runt i ett helt gäng av lokala band innan han fick spela med ett mer framgångsrikt band nämligen "Cadillacs". Det är då han blir upptäckt av Harold Melvin som rekryterar honom till sitt band "Blue Notes". Där börjar han som trummis. Men när Harold Melvin under en spelning hör honom sjunga med i låten så ställer Harold honom framför mikrofonen istället. Ett genidrag skall det visa sig. Blue Notes som inte riktigt lyckats få till det tidigare lyckas landa ett skivkontrakt med Philadelphia International Records. Demonproducenterna Gamble & Huff kommer sedan att samarbeta med Teddy under tio framgångsrika år.

Teddys röst och Gamble & Huffs produktioner och låtar ger omedelbar succé. Hitsen radas upp. The Love I Lost är disco innan någon visste att det var det det var. Wake Up Everybody är black power med massor av hopp och positiv kraft. Don't Leave Me This Way blev visserligen en ännu större discohit för Thelma Houston på Motown några år senare (1977) eller varför inte The Communards (1986). Men originalet är Harold Melvin & the Blue Notes och det är Teddy Pendergrass som sjunger den bäst (om man frågar mig).

Just turn off the lights, come to me 
Girl, I want to give you a special treat, you're so sweet 
Turn off the lights and let's get cozy

Teddy är gruppens frontfigur och allt som oftast tror folk att det är han som är Harold Melvin. Detta i kombination med att den riktige Harold Melvin tar de mesta pengarna gör att gruppen är en krutdurk. Teddy föreslår ett namnbyte till Teddy Pendergrass & the Blue Notes. Harold Melvin nobbar självklart.

Teddy lämnar bandet 1975 och inleder sin solokarriär. Fortfarande på bolaget Philadelphia International Records. Harold Melvin & Blue Notes hämtar sig aldrig och får aldrig mera några stora framgångar. Teddy däremot. Fem album som säljer platina och den kanske största svarta sexsymbolen av dem alla i slutet av 70-talet. Legenden säger att han fick ha poliseskort från sina konserter för att komma undan svartsjuka pojkvänner som strök runt utanför konsertlokalerna där deras flickvänner dreglade över Teddy. Det kastades trosor upp på scenen om man säger så.

Han var helt enkelt otroligt framgångsrik och beskrevs som en "svart Elvis". Vad kunde gå fel?
På väg hem från en konsert tappar han kontrollen över sin Rolls-Royce Silver Spirit och kraschar in i ett träd. Han sitter fast i bilen i 45 minuter och blir förlamad från nacken och neråt.

Philadelphia International Records släpper två album under tiden Teddy rehabiliteras. Därmed är det kontrakt han hade med Philadelphia International uppfyllt och något nytt är inte aktuellt (inte minst då bolaget inte längre är framgångsrikt).

Teddy återfinner mirakulöst livsglädjen och musiken och återkommer som artist. Vid Live Aid gör han sin comeback på scenen. Han fortsätter att vara mycket älskad av sina trogna fans.

Teddy lämnade jordelivet 2010 och sjunger nu i den svettigaste delen av den stora kören i himlen.

Extra sexig #Discofredag på er!

Se dokumentären om Teddy på SVT Play

Intervju i P3 Soul med Mats Nileskär






Inga kommentarer: