fredag 20 september 2019

Going Back To My Roots

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Some rights reserved by kohtzy


Att vara rotad. Veta var man kommer ifrån, var man är och vart man är på väg. Se där en av de där viktiga sakerna för oss människor.

Dagens låt handlar just om detta. Ur ett afroamerikanskt perspektiv så blir låten väldigt viktig och behandlar det trauma som slavhandeln för alltid har skapat.

Originalet skrevs och spelades in av Lamont Dozier.

Hmm "Dozier" det där känner jag igen tänker du. Ja det är ju inte så konstigt. Han var ju en del av det legendariska låtskrivar- och producentteamet Holland–Dozier–Holland. Gänget som kom att definiera Motownsoundet. Detta via låtar som Supremes Baby Love, Stop in the Name of Love och You keep me hangin on. Ja de låg bakom hela tio av Supremes tolv listettor! Men även pärlor som I Can't Help Myself (Sugar Pie, Honey Bunch) med Four Tops och mängder av andra låtar.

Men för att ge låten den där riktiga discokänslan får vi gå till en av de många framgångsrika coverversionerna av låten. Nämligen den med gruppen Odyssey.

Zippin' up my boots 
Goin' back to my roots, yeah 
To the place of my birth 
Back down to earth 
Ain't talkin' 'bout no roots in the land 
Talkin' 'bout the roots in the man

Historien tog sin början i New York men eftersom deras framgångar var störst i UK så är det där de numera har sin bas. Steven Collazo, Romina Johnson och Jerdene Wilson turnerar nämligen fortfarande och har lika mycket glitter nu som då.

De plockar med sig allt som är bra i originalet. Melodi, riff och text. Men de adderar ett skönt blås och ett väldigt snyggt arrangemang. Plötsligt svänger det ett helt gäng.

Introt gör de väldigt snyggt genom att addera en liten kör som sjunger på Yoruba (ett västafrikanskt språk) "Asha mo re, asha mo re" vilket blir "Jag känner dig, jag känner dig" på svenska. Det sätter liksom tonen för hela låten.

Det är äntligen #Discofredag igen!






2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej Anders! Nu har jag hittat din blogg! Ska lyssna in mig på dina favoriter! Vill bara påpeka att disco inte är min cup of tea! / Per

Anders Erenius sa...

Ha ha! Det visar väl bara att ingen är perfekt Per :D
Men du har så mycket andra fina sidor att jag inte har några problem att förlåta din brist på kärlek till discon. Ser fram emot att läsa din progg-blogg. Behöver du hjälp att komma igång så hjälper jag självklart till /Anders