fredag 30 september 2016

Back To Life (How Ever Do You Want Me)

AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by murkas

I slutet av 1980-talet dominerades musiklandskapet av engelska band. Coolast av dem alla var Soul II Soul. Ledda av den mystiske Jazzie B.
De gled in med sina färgglada kläder. Sin estetik som andades både modernitet och medvetenhet. Om ordet hipster hade varit i ropet vid den här tiden så hade det garanterat passat som en gummistövel och gubbakeps på Soul II Soul.

Tempot var nedskruvat och låg någon stans mellan 90 och 105 bpm. Det som till vardags benämns som "laidback midtempo groove". Det var oemotståndligt. Det var smart. Det var otroligt bra.
Så här 28 år senare slås man av hur fruktansvärt bra låten håller. Soundet är fortfarande krispigt och funky.

However do you want me, 
However do you need me 
How, however do you want me 
However do you need me, 
However do you want me 
However do you need me 
How, however do you want me 
However do you need me (x5)


Soul II Soul fick några hits till och fortsatte spela in skivor ett bra tag till men det är trots allt så att Back To Life är deras bästa låt.

Ett breakbeat som bara funkar. En röst som bara är så vacker och piano och stråkar där till. Enkelt och genialiskt.

Givetvis är detta en låt som massor av klåfingriga DJ:s och hemmasnickrare satt klorna i. Här nedan hittar ni några av alla dessa versioner. House, Nu Disco, Mashup. Ja alla får påsar. Lyssna vettja och imponeras av människans påhittighet och aldrig sinande skaparlusta. Men originalet är ändå alltid bäst. Eller nä jag vet inte. Det kanske är bättre att dansa till 128 bpm om jag tänker efter. Man blir ju lätt sömnig när det går långsamt. Nu håller vi fredag! #Discofredag

Inga kommentarer: