fredag 9 september 2016

Runaway Love

by Anders Erenius - Wordle.net

En av de absolut största idoler jag har inom musiken är den allt igenom fantastiske musikern och sångaren Curtis Mayfield.
Att då upptäcka att han på sitt skivbolag Curtom Records har producerat fantastisk disco är ju närmast att likna vid att upptäcka att man har en oljekälla på tomten. Man har liksom gått där med gräsklipparen och i och för sig tyckt om sin gräsmatta. Men aldrig riktigt förstått vilka skatter som legat dolda där under marken.

Don't come around  
Holding me and kissing me  
Talking all that jive  
And getting my feelings up

Linda Clifford blev vald till miss New York State men det är för sin vackra sång hon är känd. Curtis var en man som kunde förvalta Lindas kommersiella sida väl och ändå behålla "street cred". Men inte bara Curtis har producerat. Nej även giganten Isaac Hayes har producerat. Egentligen behöver man ju inte skriva mer än så..... Världsklass!

Yeah, gonna go dancing  
Gonna go dancing, hey  
I can still do it, you know  
You ain't gotta be here  
For me to be doing this

Dagens låt är en riktig pärla. Introt smeker igång med sköna syntharmonier. Man tror sig vara på väg in i en klassisk discotryckare. Men så plötsligt drar trummorna igång. Sköna harmonier. Sugande trummor. Ja till och med en cowbell!!! Gitarren liksom bara är så funkigt skön att man bara njuter. Stråkarna är så självklara. Så självsäkra. Basen är stabil på det där funkiga sättet som gör att man liksom inte hör den. Den bara är där.
Trumpeter! Där är ett litet blås som samsas med ett gäng trumpeter som leker sköna krumelurer. Men de är nedtonade så att man inte uppfattar det om man inte lyssnar aktivt.
2.56 in i låten är där plötsligt ett break som fullkomligt osar av Gospel. men det varar bara några takter. Sedan återkommer stråkarna och discon är återupprättad. Det är genialt! Man bygger upp och sedan river man ner för att återuppbygga.  Detta sätt att arbeta återkommer vid 4.27.
Efter 5.30 skalar man sakta av bit för bit tills trummor, percussion och piano återstår.  Bara för att sakta åter bygga upp låten till full kraft.
Kören är enkel men kraftfull.
Men rösten är det som gör det!
Kompetent och med så mycket kraft. Soul när den är som bäst.
Detta är musik som är tidlös. Det kunde vara inspelat igår.
Det här är kvalité. Det här är disco när den är som bäst!
9 minuter och 47 sekunder av fantastisk disco!

Tack Linda!

Det är fredag mina vänner. #discofredag


Inga kommentarer: