fredag 16 september 2016

Could you be loved

Tomazjardim
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported


Kanske inte disco om man skall vara ärlig. Men när jag gick på disco på 1980-talet så var detta en given "floorfiller". Om man dessutom adderar värmen som präglat denna september så känns den ändå given i detta sammanhang.


Don't let them fool ya  
Or even try to school ya, oh, no  
We've got a mind of our own  
So go to hell if what you're thinking is not right  
Love would never leave us alone  
A-yin the darkness there must come out to light

Att det är en sjukt bra låt är självklart men om man skall analysera vad det är som gör låten så bra så vill jag lyfta fram två saker.

  1. Pianot. Det är som den lilla tonföljden liksom inte går färdigt. Den lovar mer men fyra eller fem toner är allt vi får och sedan lämnar den oss att fundera över vad som egentligen skulle ha följt.... Geninivå eller var de bara lata? Det får vi aldrig veta. Jag ser framför mig en pianist som liksom inte orkar spela mer än så. Antagligen rejält pårökt på den heliga örten....
  2. Cuíca. Det är en trumma men med ett mycket speciellt ljud som enligt de som vet kan liknas vid ljudet av en "skrattande apa". Den används traditionellt i sambamusiken och även om rötterna står att finna i Spanien eller den muslimska världen så är det med Brasilien man idag förknippar den. Hur den hamnade på Jamaica och i den studio (Tuff Gong studio) där Bob Marley spelade in Could you be loved  lär vi aldrig få veta. Men den uppfanns uppenbarligen med detta syfte för bättre har det aldrig låtit.

Märkligt nog har Bob Marleys kompband The Wailers totalt hamnat i skuggan av Bob och ingen har någonsin brytt sig om att lära sig ett enda namn på dessa fantastiska musiker. Mannen bakom trummandet på den brasilianska trumman torde vara Alvin "Seeco" Patterson. Mannen är närmast ett under av påhittighet. Han spelar på mjölkflaskor, lådor, congas och mitt absoluta favoritinstrument Cowbell! 

Dagens låt tillägnar vi Seeco! Ja du är älskad och vi är djup tacksamma för att du med din Cuíca har satt dansgolv och hjärtan i brand. Tack Seeco! Nu håller vi #Discofredag!
Inga kommentarer: